Pretraga

Liverpool izgubio status mjesta povijesne baštine zbog stadiona, pogledajte kako će izgledati!

A- A+

Liverpool je izgubio status mjesta povijesne baštine na popisu UNESCO. Odluka je donesena tajnim glasovanjem na sastanku u Kini, a povod je novi stadion Evertona.

Everton

novi stadion Evertona foto: screenshot YouTube

Burne reakcije u Engleskoj je izazvala nova odluka UNESCA, prema kojoj Liverpool gubi svoj status mjesta povijesne baštine. Do toga je došlo zbog, kako kažu, nepovratnih promjena u arhitekturi grada – između ostalog, kao dio razloga navode i izgradnju novog Everton stadiona. Gradonačelnica Joanne Anderson je tu odluku opisala kao neshvatljivu, piše BBC.

Ovo je tek treći slučaj u povijesti da je neko mjesto izgubilo svoj status – to se dogodilo i 2007. godine kada je s popisa maknut Arapski Oryx u Omanu te 2009. godine kada je status oduzet Dresdenskoj dolini Labe u Njemačkoj. U glasovanju Liverpoola je sudjelovalo 20 ljudi, a njih čak 13 je glasalo za oduzimanje statusa.

Inače, grad je dobio ovaj status 2004. godine, a 2012. godine je smješten na listu ugroženih mjesta povijesne baštine, piše na službenim stranicama UNESCO-a. Tamo je dospio zbog promjena u izgledu grada, a te promjene su se nastavile i dalje. Grad je dobio taj status prvotno zbog povijesnog utjecaja na širenje Engleskog carstva, kao jedna od glavnih luka.

Izdvojeni članak

Radovi napreduju munjevitom brzinom: Poznato kako će izgledati Realov stadion

Izgradnja već spomenutog stadiona je spomenuta kao jedan od razloga za oduzimanje statusa, ali je predviđeno da će upravo to donijeti 1.3 milijardi funti ekonomiji gradu, stvarajući više od 15 tisuća novih radnih mjesta te privlačeći čak 1.4 milijuna novih posjetioca. Projekt je odobren početkom ove godine, a kako će točno izgledati možete vidjeti u videu ovdje.

Kapacitet stadiona će biti čak 52,888 mjesta, a osim toga će nuditi i brojne druge sadržaje koji će doprinijeti tome da stadion postane novi centar zbivanja u gradu. UNESCO je to prepoznao kao opasnost u mijenjanju izgleda grada. Iako su komentari na uklanjanje statusa mjesta kulturne baštine negativni, postoje i oni koji vide pozitivnu stranu u svemu. Sada se napokon više neće morati razmišljati o tome hoće li gradski projekti utjecati i na taj aspekt, već samo o ekonomskoj dobrobiti grada i građana.

Copy link
Powered by Social Snap