Pretraga

[FOTO] Pogledajte kako će izgledati središte grada na sjeveru zemlje nakon obnove dvaju njegovih trgova

A- A+

Koprivnica se može pohvaliti brojnim hvalaevrijednim projektima, a jedan od važnijih zasigurno je obnova dvaju središnjig trgova – Zrinskog trga i Trga bana Josipa Jelačića u vrijednosti od 15 milijuna kuna. Novi izgled trgova bit će upotpunjen najsuvremenijom urbanom opremom i zelenilom te će imati šest kafića. Koprivnički trgovi bi u novoj vizuri trebali zasjati do kraja 2022. godine.

Obnova središta Koprivnice

Ovako će uskoro izgledati obnovljeno središte Koprivnice | foto: Grad Koprivnica

Glavni projekt uređenja središta Koprivnice konačno je dovršen te je poznato kako će ono izgledati. Štoviše, uskoro se kreće i u postupak odabira izvoditelja radova na opsežnoj obnovi glavnih koprivničkih trgova – Zrinskog trga i Trga bana Josipa Jelačića.

Grad Koprivnica će, osim javnog natječaja za izvoditelja radova, također pokrenuti javnu nabavu i za stručni nadzor te koordinatora za zaštitu na radu prilikom opsežnih radova u centru grada. Po završetku svih radova, trgovi će biti opremljeni najsuvremenijom opremom, brojat će ukupno šest kafića, a posjetitelji će također moći uživati u pojasu zelenila.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako napreduje izgradnja nove škole u Koprivnici

Projekt vrijedan 15 milijuna kuna

Za obnovu dvaju središnjih trgova u Koprivnici prvotno je bio planiran iznos od 10 milijuna kuna bez PDV-a, međutim, izmjenama plana nabave taj iznos je povećan na 12 milijuna kuna, što iznosi 15 milijuna kuna s PDV-om, prenosi portal Danica.hr. Međutim, to toliko ne čudi s obzirom na rast cijena brojnih građevinskih materijala u protekle dvije godine.

Planirani iznos za usluge javne nabave stručnog nadzora te koordinatora za zaštitu na radu prilikom izvođenja radova na obnovi trgova iznosi 180.000 kuna bez PDV-a, odnosno ukupno 225.000 kuna. Štoviše, gradske vlasti taj postupak javne nabave planiraju pokrenuti do kraja ovog mjeseca, a rok za dovršetak obnove središnjih trgova, odnosno okvirni sporazum s izvoditeljem je 13 mjeseci.

To znači da bi Zrinski trg i Trg bana Josipa Jelačića u Koprivnici trebali zasjati u novom ruhu najkasnije do kraja 2022. godine. Dva koprivnička trga obnavljat će se prema modificiranim projektima poznate zagrebačke projektantske kuće NFO, a koja je sa svojim idejnim rješenjima pobijedila na javnom natječaju još prije dvije godine.

Zanimljiv izgled novog središta Koprivnice

Postojeća fontana na zapadnom dijelu Zrinskog trga, prema arhitektonsko-urbanističkom projektu tvrtke NFO, ipak se neće dirati, već će se radovi na obnovi trgova odvijati upravo do fontane, odnosno do prometnice prema Florijanskom trgu. Središte Koprivnice dobit će i novi pojas zelenila koji će se iz središnjeg parka širiti prema Zrinskom trgu, a takav pothvat zapravo je u skladu s željama građana. Štoviše, u sklopu ovog projekta bila je pokrenuta i javna rasprava prije same izrade konačnog idejnog rješenja.

Osim postojeće fontane, gradit će se i nova fontana pokraj Gradske vijećnice, a koja će imati posebno atraktivno osvjetljenje. Na Zrinskom trgu ukupno će biti šest kafića koji će dobiti tipske terase s pergolama pokraj samih ugostiteljskih objekata. Također, komunikacijski pravci trgove će podijeliti u obliku slova X, a boje će biti u potpunosti usklađene s ambijentom.

Iz glavnog projekta tvrtke NFO ipak je izbačen kip koji je trebao krasiti središte Koprivnice, a Spomenik biciklu će se sa sadašnje lokacije kod Gradske vijećnice premjestiti pokraj središnjeg parka. Trgovi će također biti opremljeni najsuvremenijom urbanom opremom, uključujući stalke za bicikle, klupe za sjedenje, lampe, koševi za smeće i sl. Samo središte Koprivnice stoga će uskoro biti u potpunosti raskopanao, a stanovnici bi u preuređenim trgovima trebali uživati već iduće jeseni/zime.

Copy link
Powered by Social Snap