Pretraga

Građani se žale na prometne gužve u Zagrebu: Pogledajte kako je Bandić ‘hendlao’ ljetne radove

A- A+

Dosta građana je nezadovoljno radovima na glavnim zagrebačkim prometnicama i prometnim gužvama koje nastaju. Ovoga ljeta su se preklopili radovi na Heinzelovoj, Mostu slobode, Škorpikovoj i Horvaćanskoj, a put od posla do doma po nesnosnoj vrućini je produžen za dosta vremena. No, ovo nije prvo ljeto da se odvijaju radovi na zagrebačkim prometnicama. Posljednje Bandićevo ljeto su također obilježili prometni čepovi.

Radovi na Heinzelovoj | foto: Srednja.hr

Ovoga ljeta odvija se nekoliko radova na važnim zagrebačkim prometnicama. Neki su dovršeni, a neki su tek počeli. Dio građana je nezadovoljan prometnim gužvama koje se stvaraju zbog malih kapaciteta alternativnih ruta. Neki kažu da je do Tomaševića jer se radovi na ključnim prometnicama preklapaju.

Vratili smo se par godina unazad i istražili kako je izgledalo ljeto na prometnicama za vrijeme pokojnog gradonačelnika Bandića. Prošli smo kroz ljeto 2020. i usporedili ga s ljetom 2022. godine, barem ovaj dio do sada. Analizirali smo zatvorene prometnice od 1. lipnja do 12. srpnja, da vidimo koji gradonačelnik bolje ‘hendla’ prometne gužve tijekom ljeta.

Tomaševićevo ljeto 2022.

Prije nekoliko dana je u promet puštena Heinzelova ulica (nakon tjedan dana radova). Radovi na Horvaćanskoj cesti počeli su 9. srpnja i trajat će sedam dana. Radovi na Škorpikovoj su počeli 22. lipnja i trajat će mjesec dana. a radovi na Mostu slobode trajat će tri mjeseca do 31. kolovoza. Za razliku od prve tri ulice, Most će uvijek biti prometan u oba smjera. To su ključni radovi ovog ljeta zbog kojih su se stvarale ogromne prometne gužve. No, tek smo na polovici srpnja, sigurno će biti još radova.

Detaljnu analizu radova i alternativnih ruta možete pogledati ovdje.

Naime, na nekim prometnicama popravlja se samo kolnik, na nekima podvožnjaci, a mi smo izdvojili samo velike prometnice. Od početka lipnja, do 12. srpnja, odvijalo se ili se odvija, 22 radova na prometnicama po cijelom Zagrebu. Trenutno se odvijaju radovi na pet prometnica. Na Krapinskoj i Frouedovoj gdje su radovi počeli 4. i 13. lipnja, na Škorpikovoj gdje su radovi počeli 22. lipnja, na Horvaćanskoj gdje su radovi počeli 9. srpnja i na Mostu slobode na kojem se radi od 31. svibnja do 31. kolovoza.

Izdvojeni članak

Uz Heinzelovu, Most slobode i Škorpikovu, počinju radovi i na četvrtoj prometno važnoj ulici Zagreba

Od ukupno 22 radova, njih 14 je trajalo dan ili dva, njih dvoje tjedan dana, njih dvoje dva tjedna ili više i njih četiri traje mjesec dana ili više. Dakle, samo šest radova će trajati ili traje dva tjedna ili više.

Prometnice na kojima će se vršiti radovi više od mjesec dana su: Krapinska, Frouedova, Most slobode i Škorpikova. Osim Mosta slobode, sve su zatvorene za sav promet. Komentari građana svakako su negativni, kako to uvijek biva. ‘Ne zna što radi’, ‘Nesposoban’ i slične uvrede su samo neki od komentara koje sam čuo od sugrađana.

Bandićevo ljeto 2020.

Vratimo se dvije godine unazad. Taman je završio lockdown, počelo je prvo ljeto s koronavirusom, a centar grada je stradao od potresa. Bandić od 1. lipnja do 15. srpnja pokreće ili dovršava 27 raznih radova na zagrebačkim ulicama. Kao i kod Tomaševića, radi se na kolnicima, kanalizacijama, vodovodima i slično. Treba naglasiti kako je nekoliko radova od spomenutih 27 zapravo sanacija odrona pročelja starih zgrada centra, pa su stoga ulice zatvorene.

Od Bandićevih 27 radova, njih čak 15 je trajalo dva tjedna ili više, a njih osam mjesec dana ili više. Usporedimo li to s Tomaševićem, vidimo da ih za sada ima duplo manje koji će trajati ili traju više od mjesec dana.

Ključni radovi pokojnog Bandića bili su na Zvonimirovoj, Branimirovoj, Vukovarskoj, Selskoj, Ilici i Barutanskom jarku. Zvonimirova je zatvarana nekoliko puta po par dana, zbog uklanjanja dimnjaka koji je nastradao od potresa. Vukovarska je bila zatvorena preko tri tjedna u smjeru zapada od Ivanićgradske do Donjih Svetica. Selska je bila zatvorena u smjeru sjevera od Ozaljske do Baštijanove, čak pet tjedana. Razlog je bio premještanja magistralnog cjevovoda. Dvije godine kasnije na križanju Selske i Baštijanove puca vodovodna cijev i nanosi štetu Pučkom otvorenom učilištu, privatnoj ekonomskoj školi, sportskoj gimnaziji, đačkom domu i stanu domara.

Izdvojeni članak

Analizirali smo koja su najbučnija područja u Zagrebu: Pogledajte stanje u vašem kvartu

Ilica i Branimirova su imale dosta radova, oko mjesec dana svaka. No, na njima je bilo omogućeno prometovanje na slobodnim dijelovima kolnika, dok se na Selskoj, Zvonimirovoj i Vukovarskoj, promet u potpunosti zatvorio u jednom pravcu. Kao i prema Tomaševiću, i prema Bandiću su komentari građana bili negativni. ‘Radovi traju cijelo ljeto da kumovi zarade više’, ‘Sve se radi sporo kad se izvođači ne biraju po kvaliteti nego po vezi’.

Toliko različiti, ali i slični?

Dakle, Bandić je 2020. godine od 1. lipnja do 13. srpnja imao 15 zatvaranja prometnica na dva tjedna ili više, Tomašević ovog ljeta ima (za sada) šest radova koji traju dva tjedna ili više. Od dužih zatvaranja, Bandić je zatvorio ulice na više od mjesec dana čak osam puta, a Tomašević četiri. Oboje su zatvorili neke velike ulice od izuzetne prometne važnosti.

Bandić je zatvarao Zvonimirovu, Ilicu, Selsku i Vukovarsku, a Tomašević Heinzelovu, Most slobode, Škorpikovu i Horvaćansku. Iako niti jednom niti drugom gradonačelniku ne bi odgovaralo da se zaključi da su, barem u ovom segmentu, odradili sličan posao. Oba ljeta su se ulice zatvarale, oba ljeta su građani bili nezadovoljni gužvama na cestama. Izgleda da bi najbolje bilo da se nikad ništa ne radi.

Copy link
Powered by Social Snap