Pretraga

Uz Heinzelovu, Most slobode i Škorpikovu, počinju radovi i na četvrtoj prometno važnoj ulici Zagreba

A- A+

Iako je smisleno obavljati radove ljeti, ne znači da neće biti prometnih čepova. Trenutno su četiri važne ulice dijelom ili potpuno zatvorene: Heinzelova, Škorpikova, Most Slobode i Horvaćanska. Zagreb je građane zamolio za strpljenje i razumijevanje i predložio alternativne rute.

Radovi na Heinzelovoj | foto: Srednja.hr

Prema najnovijem popisu stanovništva, Zagreb broji 769.944 stanovnika, a ukupan broj automobila je u istoj godini u Zagrebu bio 430.425. U pitanju je ogromna brojka automobila koju stara prometna infrastruktura teško podnosi, pogotovo u širem centru grada gdje su ulice svakako uže i manje. Ovoga ljeta radi se obnova kolnika na nekoliko od prometno najvažnijih ulica u Zagrebu, Heinzelovoj i Horvaćanskoj, dok se na Škorpikovoj popravlja nadvožnjak, a na Mostu slobode se saniraju prijelazne naprave.

Škorpikova 04.07. – 11.07.

Škorpikova je jako važna za krajnji zapadni dio grada, spaja Ljubljansku aveniju i Aleju Bologne. Za sve ljude koji rade u Zagrebu, a možda žive u okolici, Škorpikova ima važnu ulogu u svakodnevnom odlasku na posao. Dodatno, to je jedina ulica koja direktno spaja ‘autocestu’ (Ljubljansku) i Aleju Bologne. Trenutno se obnavlja željeznički nadvožnjak i privremeno je zatvorena.

Crveno – Škorpikova, Žuto – Dubravica | Screenshot/GoogleEarth

Zagrebova alternativna ruta je ulica Dubravica koja je inače pothodnik za pješake i nikako nije namijenjena motornim vozilima.

Podvožnjak Dubravica | foto: čitateljica portala bauštela.hr

Heinzelova 04.07. – 11.07.

Ulica koja je dobila ime po bivšem gradonačelniku Heinzelu, od izrazite je važnosti za stanovnike istočnog Zagreba. Stanovnici Dubrave i Sesveta uvijek prolaze Heinzelovom kako bi došli do Branimirove i nastavili put istoka. Njome se mora proći ako dolazite s juga ili zapada, prema istoku. Zatvorena je samo strana Heinzelove prema sjeveru.

Radovi na Heinzelovoj | foto: srednja.hr

Alternativne rute su ulicom Donje Svetice, koje idu od križanja Slavonske i Heinzelove do Branimirove. No, problem Donjih Svetica je semafor na križanju s Planinskom koji jako usporava promet. Dodatno, Donje Svetice imaju samo jednu traku u svakom smjeru, što je za ogroman broj vozila premalo. Druga ruta do Dubrave je preko Vukomerca, Trnave ili Čulinca, a treća bi bila sići sa Slavonske ili Vukovarske na Držićevu te se preko nje priključiti na Branimirovu.

Crveno – Heinzelova, Žuto Lijevo – Držićeva, Žuto Desno – Donje Svetice | Screenshot/GoogleEarth

Most Slobode 08.07. – 11.07.

Most Slobode je jedan od tri mosta za cestovna vozila koji spaja Novi Zagreb sa Zagrebom. Teško je pronaći neke bliže alternativne rute kada u startu postoje samo tri prijelaza Save. Na mostu se odvijaju radovi sanacije prijelaznih naprava i u potpunosti je zatvoren za sav promet.

Most Slobode | Screenshot/GoogleEarth

Preostale rute koje građani mogu koristiti su prijelazi Save preko istočnog Mosta mladosti i zapadnog Jadranskog mosta.

Crveno – Most Slobode, Žuto lijevo – Jadranski most, Žuto desno – Most Mladosti | Screenshot/GoogleEarth

Horvaćanska 09.07. – 14.07.

Horvaćanska ulica je jako važna za sve stanovnike Jaruna, Srednjaka, Prečkog, Rudeša, Vrbana, točnije, svih kvartova južnije od Zagrebačke avenije prema Savi i Jarunskog jezera. Proteže se od Selske ulice sve do Svilkovića. Radovi će se odvijati samo na strani istok – zapad.

Horvaćanska | Screenshot/GoogleEarth

Svi koji samo prolaze Horvaćanskom, mogu zaobići radove Zagrebačkom avenijom, no oni koji žive ili im je destinacija u neposrednoj blizini radova, neka slijede preporučenu rutu Horvaćanska-Haberlea-Jarunska-Hrgovići-Horvaćanska.

Crveno – Horvaćanska, Žuto-okolna ruta | Screenshot/GoogleEarth

Copy link
Powered by Social Snap