Pretraga

Građevina, robotika i računarstvo su i ženski poslovi

A- A+

Kako bi motivirali djevojke, da se školuju za inženjerska zanimanja, u jednoj zagrebačkoj školi održana je radionica “Građevina, robotika i računarstvo su i ženski poslovi” kao dio europskog projekta koji se odnosi na održavanje prometne infrastrukture, a provode ga tri zagrebačka fakulteta.

Foto: Pixabay; Unsplash

Doktorandi s Građevinskog fakulteta, FER-a i Brodogradnje učenike Osnovne škole Alojzija Stepinca u Zagrebu uveli su u neki novi svijet, a osnovnoškolcima se najviše svidio dron za inspekciju mostova. Naime, 30-ak doktoranada svakodnevno radi na razvijanju drona i robota za kvalitetniji pregled građevina, a kao vrlo uspješne u toj struci pokazale su se i brojne žene.

Izdvojeni članak

[Žene na baušteli] Prva hrvatska bageristica: Žene se odlično snalaze u “muškim” zanimanjima

– Htjela sam se baviti robotikom i nekako je FER bio logičan izbor, naravno žena je manje nego muškaraca ali potpuno smo ravnopravne, kazala je za HRT Jelena Tabak, studentica poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

– Kroz upisne rokove vidimo da je sada za naš fakultet povećan interes, da nije kao prije da u okviru jedne grupe postoje dvije žene, sada je to već ravnopravno, rekla je Ksenija Tešić, studentica poslijediplomskog doktorskog studija na Građevinskom fakultetu.

Izdvojeni članak

[Žene na baušteli] Zavarivačica Tanja razbija predrasude o muško-ženskim poslovima

Iako se stajalište o ženama u znanosti počelo mijenjati, još donedavno situacija je bila drugačija te je 2016. u građevinarstvu u zaposlenju bilo oko 11 posto žena, kazala je Marijana Serdar s Građevinskog fakulteta, inače voditeljica projekta.

Cilj projekta je da se radionice provode i u drugim gradovima, pogotovo u manjim i slabije razvijenim sredinama.

Copy link
Powered by Social Snap