Pretraga

[Žene na baušteli] Prva hrvatska bageristica: Žene se odlično snalaze u “muškim” zanimanjima

A- A+

Magdalena Detel, djevojka je koju ste sigurno uočili u reklami Ožujskoga u kojoj bez pol muke upravlja moćnim bagerom, na iznenađenje mnogih nije samo statistica u reklami. Naime, radi se o pravoj bageristici koja se, uz najbolju prijateljicu, kao prva djevojka školovala za rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima u srednjoj Obrtničkoj i industrijsko-graditeljskoj školi u Zagrebu.

Magdalena Detel I Foto: screenshot; privatna arhiva

Žene koje rade u građevinskom sektoru još su uvijek u manjini. Ipak, takav trend ne osporava njihove sposobnosti i vještine o čemu svjedoče mnogi kojima su baš žene bile kolegice na gradilištu.

Jedna od njih je i Magdalena Detel, djevojka koja nosi titulu prve bageristica u Hrvatskoj.

– Srednju OIGS sam upisala s najboljom prijateljicom u namjeri da se nakon tjedan dana prebacimo u drugu školu. Kako je vrijeme odmicalo, tako smo odlučile ostati. Dečki iz razreda, profesori, predmeti, nastava… Sve nam se u školi svidjelo, a i svi su nas brzo prihvatili.

Praksu smo odrađivale do kraja upisane u smjer rukovateljice samohodnim građevinskim strojevima – bageristice. I tako postale prve s tom titulom u Hrvatskoj, kazala je za Bauštela.hr Detel.

Izdvojeni članak

[Žene na baušteli] Zavarivačica Tanja razbija predrasude o muško-ženskim poslovima

Radni dan rukovoditelja

Kaže kako je prednost ovog posla velika potražnja za rukovoditeljima samohodnim građevinskim strojevima, iako je posao, nažalost, puno bolje plaćen u drugim zemljama EU. Jedina mana, kaže nam sugovornica, mogućnost je ozlijede na radu. No kako sve to izgleda u praksi?

– Radni dan rukovatelja stroja ovisi planu izvođenja radova. Svaki put prije početka rada napravi se dnevni pregled stroja kako bi utvrdili da je sve u redu sa strojem. Ponekad je znalo biti naporno ali uz dobar plan i organizaciju nije teško, priznaje mlada dama.

No, biti žena u “muškom” poslu nije uvijek jednostavno. Magdalena kaže kako se na predrasude navikla jer ih je bilo još od samog početka srednje škole, a ima ih i danas.

– U razredu smo prijateljica Marija i ja bile jedine djevojke. Ostalih 18 učenika su bili dječaci. Ipak, u samoj školi bilo je još djevojaka u “muškim” zanimanjima. Tu su bile dimnjačarke, autolimarice, fasaderke, staklarice itd., ali naravno one su bile u manjini.

Iako se na prvu mnogi zbune kada čuju kako je Magdalena bageristica, sve reakcije vrlo se brzo pretvore u pozitivne.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Bauštelske vještine ove atraktivne plavuše malo će koga ostaviti ravnodušnim

Žene koje se odlično snalaze u muškom poslu

– Po mom mišljenju važan i moj osobni stav o tome. Nikada se nisam sramila niti skrivala koju sam srednju školu završila i što sam po zanimanju. Mislim da kad bi kao društvo podigli svijest o tome kako se žene odlično snalaze u “muškim” zanimanjima da bi se veći broj žena odlučilo baviti baš time.

A čini se kako se s time slažu i oni koji su radili s djevojkama. Profesor Mirko Marinković koji je imao priliku predavati prvim bageristicama u Hrvatskoj sigurno ne bi imao problema s time da se i druge djevojke odluče za ovaj posao što je vrlo jednostavno i objasnio.

– Kada biste me pitali kome bih sada prije povjerio taj robustan stroj, rekao bih jednoj od njih dvije. Zašto? Jer su organizirane i odgovorne, rekao nam je.

Copy link
Powered by Social Snap