Pretraga

Građevinski bum u zapadnom Novom Zagrebu: Aktivno preko 50 gradilišta, infrastruktura pati

A- A+

Na zapadu Novog Zagreba aktivno je više od 50 gradilišta. Najviše se gradi u kvartovima kao što su Lanište i Blato, gdje se tamošnji stanovnici žale kako nestaju zelene površine, a kvaliteta života im pada. Gradonačelnik Tomašević i njegova zamjenica Dolenec objasnili su gdje zapravo ‘leži’ problem.

gradilište

Gradilište, ilustracija | foto: Unsplash

Posljednjih godina izgrađene su stotine novih stanova, a trenutno je aktivno više od 50 gradilišta. Sve bi to bile odlične vijesti kada bi stambenu gradnju pratila i izgradnja javne infrastrukture koja gubi tempo. Građevinski bum koji je zahvatio naselja Lanište i Blato teška srca promatraju stanari. Reporteru HRT-a, Josipu Gavranoviću, kazali su kako im kvaliteta života, svakim danom, drastično opada.

– To se pretvorilo u jedno veliko gradilište gdje su barem 10 velikih gradilišta otvorena. Tu se gradi po nekim procjenama između 700 i tisuću stanova, rekao je predsjednik MO Blato Tomislav Barun za HRT.

Izdvojeni članak

Stanovnici Laništa žale se na noćnu buku s gradilišta: Izvođač objasnio zašto moraju raditi noću

Urbanizam bi trebao čuvati javne prostore, zelene površine i parkove, odnosno životni standard, no nezadovoljni kažu kako toga ovdje nema. S tvrdnjom da su Lanište i Blato najgori primjeri prevelike izgrađenosti slaže se i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Očito je da su napravljene greške još prije pet, šest godina kada su prošli urbanistički planovi uređenja u gradskoj skupštini, kada su izdane dozvole, a da se nije razmišljalo prije svega o društvenoj infrastrukturi. Tu prvenstveno govorim o vrtićima i školama, rekao je Tomašević.

U područnu školu Savski Gaj Blato idu učenici samo do 4. razreda. Nakon toga, sele se autobusom u matičnu školu koju pohađa 1.300 učenika. Rad je organiziran u tri smjene, a već se sada zna kako sljedeće godine neće biti mjesta za sve nove učenike.

– Mi smo 12 kilometara od Trga bana Jelačića. Mi ovdje nemamo riješenu nikakvu infrastrukturu, niti prometnu ni odvodnu, tu ima jako puno posla, rekla je Jadranka Zdjeličan, vijećnica MO Blato.

Izdvojeni članak

Dječja bolnica u zagrebačkom Blatu? Projekt od 2 milijarde kuna počet će 2025. godine

Veliki problem je i to što u nekim naseljima Zagreb nema svojih parcela. Tim više se postavlja pitanje kakva se politika vodila zadnjih deset godina kada su se izdavale građevinske dozvole privatnicima.

– Pažljivo to mapiramo. Ulažemo sve napore i što se tiče procesa rješavanja imovinsko pravnih pitanja i izvlaštenja, a gdje je to moguće i planiranja izgradnje. To će još nekoliko godina biti kašnjenje u odnosu na brzinu na koju nastaje stambena izgradnja, zaključila je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba za HRT.

Podsjećamo, stanovnici Laništa žalili su se i na noćnu buku koja je dolazila s obližnjeg gradilišta. Zagrebačka policija zaprimila je nekoliko poziva uznemirenih susjeda koji su se žalili na noćni rad na gradilištu. No, po izlasku na teren, izvođač radova je policiji predočio sve potrebne dozvole. Iz tvrtke VDM nekretnine objasnili su i zašto ponekad moraju raditi noću. Više o tome čitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap