Pretraga

Grad u Baranji za svoju će romsku manjinu izgraditi kuće dvodomke i društveni dom

A- A+

Potpisivanjem sporazuma o sufinanciranju gradnje društvenog doma za Rome započela je realizacija projekta na kojem surađuju Grad Beli Manastir i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’. Dugogodišnja suradnja Grada i romske manjine rezultirala je brojnim hvalevrijednim projektima, kao i idejama koje još čekaju svoju provedbu.

beli manastir

Beli Manastir, gradilište | foto: Beli Manastir

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine 301 osoba s područja Belog Manastira izjasnila se kao pripadnik romske manjine, no točan broj danas teško je utvrditi.

Dugogodišnja suradnja Grada Belog Manastira i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’ nastavljena je potpisivanjem sporazuma o sufinanciranju gradnje društvenog doma ove nacionalne manjine. Sporazum su potpisali gradonačelnik Tomislav Rob i predsjednica Saveza ‘Kali Sara’ Suzana Krčmar dogovorivši pri tom da će gradnja krenuti još ove godine.

Vrijednost gradnje društvenog doma procjenjuje se na 600.000 kuna, a Grad i Savez financirat će ju svaki s iznosom od 300.000 kuna.

Dvodomke za romske obitelji

Osim projekta gradnje društvenog doma, na popisu se našao i tijekom predizborne kampanje najavljivana gradnja dvodomki za romske obitelji.

– Grad će pokriti troškove izrade projekte dokumentacije i preostale troškove osigurane u proračunu te će se istovremeno prijavljivati na odgovarajuće natječaje kako bi osigurao ostala potrebna sredstva, a Savez će sa 300.000 kuna sufinancirati izvođenje radova, objašnjava gradonačelnik Rob za Glas Slavonije te dodaje da se gradnja doma veže uz gradnju dvodomki za Rome u Preradovićevoj ulici, najavljenu u HDZ-ovu predizbornom programu razvoja grada.

Izdvojeni članak

U gradu u Baranji radovi ne staju: Nakon realizacije brojnih projekata na red stigao i gradski stadion

Projektna dokumentacija za jednu od dvodomki mogla bi biti gotova do kraja ove godine, a ostale u iduće dvije. Osim projekata izgradnje društvenog doma i dvodomki Grad i ‘Kali Sara’ surađivali su i na projektu gradnje igrališta u koje je Savez uložio 200.000 kuna. Njihova suradnja nastavljena je i odlukom da se jedna od ulica u Belom Manastiru imenuje Ulicom 5. studenog, datumom na koji se obilježava Svjetski dan Roma.

Grad u Baranji za svoju će romsku manjinu izgraditi kuće dvodomke i društveni dom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap