Pretraga

Otvorena prva višestambena zgrada za zbrinjavanje obitelji u Belom Manastiru vrijedna 2,9 milijuna eura

A- A+

Završena je prva višestambena zgrada u sklopu Programa međuresorne suradnje s ciljem stambenog zbrinjavanja obitelji u potrebi u Belom Manastiru. Projekt je pokrenut na inicijativu Gradske uprave koja je darovala građevinsko zemljište, a radovi su s PDV-om vrijedni 2,9 milijuna eura. Zgrada i stanovi se upisuju kao vlasništvo RH, a njima upravlja resorno ministarstvo. Tom je prilikom Osječko-baranjsku županiju posjetio ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Nova višestambena zgrada u Belom Manastiru

Nova višestambena zgrada u Belom Manastiru | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

S korisnicima novih stanova potpisuju se ugovori o najmu, s mogućnošću otkupa ili darovanja stanova koje će se provoditi prema kriterijima Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Po završetku radova, na zgradi je proveden tehnički pregled radova, a uporabna dozvola postala je pravomoćna s danom  04. rujna 2023. godine. U tijeku je provedba etažnog elaborata. Zgrada ima 6 etaža s ukupno 33 stana (podrum, prizemlje i 4 kata). Stanovi su površine od 35 do 75 m2.

Nova višestambena zgrada u Belom Manastiru

Nova višestambena zgrada u Belom Manastiru | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

U društvu gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba, zamjenika župana osječko-baranjskog Josipa Miletića, ministar Branko Bačić je dodijelio ključeve 9 kadrovskih stanova. Osim u Belom Manastiru, resorno Ministarstvo gradi ovakve zgrade u Novskoj, Drnišu i Benkovcu, a uskoro će započeti i gradnja jedne takve zgrade u Kninu.

Strateški je prioritet ishođenje lokacijske dozvola za izgradnju novog osječkog KBC-a do kraja godine, a pretpostavka tome je ubrzano rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se nakon toga mogla ishoditi građevinska dozvola, izjavio je ministar Bačić nakon sastanka sa županom Ivanom Anušićem.

Ministar Branko Bačić

Ministar Branko Bačić | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministar je pojasnio da su razgovarali o proceduri prenošenja vlasništva zemljišta osječkog Poljoprivrednog instituta na državu, a onda na osječki KBC te je ta procedura dogovorena. Već za idući tjedan ministar je predložio sastanak sa županom te ministrom rada i mirovinskog sustava Marinom Piletićem, kako bi ubrzavali rješavanje jednog manjeg segmenta te površine namijenjene za KBC, a kojim upravlja to Ministarstvo. Odluka o regulaciji zamjene zemljišta između RH i Poljoprivrednog instituta spremna je za sjednicu Vlade. Ovdje pogledajte kako izgleda idejno rješenje KBC-a Osijek.

Izdvojeni članak

Predstavljeno idejno rješenje novog KBC-a Osijek: Vrijednost investicije ‘skočila’ s prvotnih dvije na više od tri miljarde kuna

Na upit novinara Bačić komentirao novi Vladin paket antiinflacijskih mjera istaknuvši kako je tim mjerama Vlada pokazala socijalnu osjetljivost i to je iznimno veliko izdvajanje iz državnog proračuna.

– Živimo u društvu tržišnog gospodarstva, ali pokazalo se da je u takvim vremenima nezaobilazna uloga države, pa će se nastaviti s tim interventnim mjerama sve dok više ne bude potrebe za donošenjem ovakvih ili sličnih mjera, poručio je ministar Bačić.

Tijekom posjeta Osijeku potpredsjednik Vlade i ministar Bačić sastao se i s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem.

Copy link
Powered by Social Snap