Pretraga

Predstavljeno idejno rješenje novog KBC-a Osijek: Vrijednost investicije ‘skočila’ s prvotnih dvije na više od tri miljarde kuna

A- A+

Prošli je tjedan u prostorijama Osječko-baranjske županije, u sklopu početne konferencije projekta ‘Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek’, predstavljeno idejno rješenje novog Kliničkog bolničkog centra Osijek. Nažalost, realizacija projekta koji će se prostirati na oko 149.000 metara četvornih, će biti značajno skuplja od prvotnih procjena.

Idejno rješenje KBC-a Osijek | foto: Osječko-baranjska županija

Ravnatelj KBC Osijek, dr. sc. Željko Zubčić, je istaknuo kako će kompleks biti izgrađen i opremljen po svim normama i standardima EU.

– Danas predstavljamo što je napravljeno u proteklih godinu dana sa izvođenjem studija izvodljivosti i konačnog idejnog rješenja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek. Novi KBC gradit će se u Gackoj ulici, a njegova površina s pratećim objektima bit će oko 149.000 m2. Kompleks će biti izgrađen u skladu sa svim normama i standardima EU, npr. po broju kreveta u sobama, operacijskim i intenzivnim sobama. Ti kapaciteti će biti skoro kao što su sada, no sve će biti po europskim standardima, umjesto soba s 5-6 kreveta imat ćemo dvokrevetne sobe, a 30 posto bit će jednokrevetne, što je preduvjet i za razvoj zdravstvenog turizma. Zapravo, ovim projektom dobivamo sve uvjete za izgradnju modernog regionalnog centra za liječenje kojemu gravitiraju građani iz pet županija istočne Hrvatske, a i dio Bosanske Posavine, kazao je ravnatelj Zubčić.

Izdvojeni članak

Epohalan događaj u istočnoj Slavoniji: Napravljen prvi korak u izgradnji novog KBC-a Osijek

Poskupljenja u građevinarstvu podigla cijenu projekta

Realizaciju investicije je komentirao i župan Ivan Anušić.

– Kao što je poznato, realizacija projekta je počela prije 2-2,5 godine, osiguran je dio sredstava za projektnu dokumentaciju i studije koje su već napravljene. Riječ je o 40 milijuna kuna, a za daljnja sredstva sam u razgovoru s premijerom Plenkovićem dobio jamstva da će ih osiguravati Vlada RH te kroz fondove EU. Prve procjene o vrijednosti projekta bile su oko 2 milijarde kuna,  a poskupljenja u građevinarstvu podići će tu cijenu i na više od tri milijarde kuna. Ovo je povijesni i najveći infrastrukturni projekt od osamostaljenja RH na području OBŽ, no KBC nije samo Osječko-baranjska županija nego pokriva svih pet slavonskih županija i bit će na korist svim žiteljima istoka Hrvatske, rekao je župan Anušić.

Idejno rješenje KBC-a Osijek | foto: Osječko-baranjska županija

Još uvijek nije poznato kada se može očekivati završetak izgradnje kompleksa.

– Prerano je sada govoriti o rokovima izgradnje. Trenutno je bitno da se osiguraju sredstva. Vlada RH dala je 500 milijuna kuna za izgradnju bolnice u Puli, 800 milijuna kuna za KBC Rijeka, pa i mi računamo na pomoć Vlade i fondove EU te zajednički krećemo u izgradnju potpuno novog KBC-a. Ključno je doći do faze dobivanja građevinske dozvole, tada se kreće s natječajima za najpovoljnijeg izvoditelja, a ovisno o kompleksnosti i veličini projekta tada će se znati i rokovi izgradnje.

Župan je naglasio i kako se istovremeno rješavaju i imovinsko-pravni odnosi za novu lokaciju.

–  Sve je spremno i krećemo, pa već iduću godinu možemo imati gotovu projektnu dokumentaciju, s izdanom građevinskom dozvolom do kraja godine ili početkom iduće. Nakon toga zajedno s Vladom RH, kako je i obećala Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem, krećemo u izgradnju novog KBC-a u Osijeku na korist svih pet županija, kazao je Anušić.

Copy link
Powered by Social Snap