Pretraga

[INFOGRAFIKA] Novi podaci o obujmu građevinskih radova za rujan 2021. godine, porast u odnosu na prošlu godinu

A- A+

Izašla je nova statistika o obujmu građevinskih radova u rujnu 2021. godine, obujam građevinskih radova u rujnu 2021. u odnosu na rujan 2020. veći je za 7,9%. No, što se tiče odnosa s kolovoza i rujna ove godine, u rujnu je obujam građevinskih radova pao za 0,4 posto. Ovaj rujan je imao najveći obujam radova u posljednjih sedam godina, s malo preko 40 posto većim obujmom nego u 2015. godini.

Indeksi obujma građevinskih radova, rujan 2021. | DZS

Na stranicama Državnog zavoda za statistiku objavili su da je u rujnu 2021. godine porastao obujam građevinskih radova za 43 posto u odnosu na prosjek 2015. godine. U usporedbi rujna s kolovozom ove godine, bilježi se -0.4 posto manje radova u rujnu. Ovo tromjesečje (srpanj, kolovoz, rujan) ima identičan broj obujma građevinskih radova kao i tromjesečje koje je prethodilo. U usporedbi s rujnom prošle godine, ovogodišnji rujan ima veći obujam radova za 7,9 posto, s time da je obujam radova na zgradama veći za 8,7 posto.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Prosječne mjesečne neto plaće građevinara u rujnu dosta porasle

Vrhunac građevinskih radova ove godine bio je u trećem mjesecu, sa 52,9 posto više radova nego u 2015. godini. Najmanje građevinskih radova je bilo u siječnju, ali znamo da građevinski radovi na otvorenom ovise o vremenskim nepogodama. Najviše radova na zgradama radilo se također u ožujku ove godine, sa 81,9 posto više radova nego u 2015. godini.

Struktura odrađenih sati na gradilištima prema vrstama građevina i radova u rujnu 2021. | DZS

Zgrade su stalne građevine koje imaju krovište i vanjske zidove, sagrađene su kao samostalne uporabne cjeline koje pružaju zaštitu od vremenskih i drugih vanjskih utjecaja, a namijenjene su stanovanju, obavljanju neke djelatnosti ili smještaju i čuvanju životinja, robe, opreme za različite proizvodne i uslužne djelatnosti itd. Ostale građevine jesu sve građevine koje nisu zgrade, npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.

Izdvojeni članak

Izašla je statistika o broju izdanih građevinskih dozvola u rujnu, pogledajte kakva je u odnosu na prošlu godinu

Što se tiče jedinice vremena, više je sati provedeno na gradilištima ostalih građevina, od ukupnih sto posto radova, 50,4 posto se radilo na ostalim građevinama, a 49,6 posto na zgradama. A ako podjelu napravimo i na novogradnju i ostale radove (rekonstrukcije i poboljšanja postojećih građevina, popravci i održavanje), najviše vremena se provodi na novogradnji zgrada, 37 posto, zatim ostali radovi na ostalim građevinama s 26,2 posto i novogradnja ostalih građevina sa 24,2 posto.

[INFOGRAFIKA] Novi podaci o obujmu građevinskih radova za rujan 2021. godine, porast u odnosu na prošlu godinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap