Pretraga

[INFOGRAFIKA] Prosječne mjesečne neto plaće građevinara u rujnu dosta porasle

A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prosječnim neto i bruto plaćama za rujan 2021. godine. I neto i bruto plaće u sektorima građevinarstva (F), rudarstva i vađenja (B) i poslovanju nekretninama (L) porasle su u odnosu na rujan prethodne godine. Naravno, uz povećanje ukupne neto i bruto plaće, povećali su se iznosi satnica u navedenim sektorima.

Gradilište | Unsplash

U rujnu ove godine prosječne plaće u građevinarstvu (F) su se povećale za 4,2 posto (neto) i 3,5 posto (bruto) u odnosu na rujan prošle godine. U rudarstvu i vađenju su plaće porasle za 3,9 posto (neto) i 2,3 posto (bruto). Što se tiče poslovanja nekretninama (L) u tom sektoru su plaće najviše porasle od navedena tri. Neto plaća u poslovanju nekretninama je porasla za čak 6,6 posto neto, što je peto najveće povećanje od ukupno 19 sektora po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. godine. Povećanje plaće bruto je za 4,7 posto, što je također peti najveći rast od ukupno 19 sektora u Hrvatskoj.

Prosječne plaće: rudarstvo (B), građevinarstvo (F), poslovanje nekretninama (L), rujan 2021. | DZS

Prosječna neto plaća u sektoru građevinarstva za rujan iznosi približno 5.900 kuna neto, a bruto oko 7.800 kuna. Malo veće plaće su u sektoru poslovanja nekretninama, oko 6.300 kuna neto i 9.000 kuna bruto. Najveće plaće su ipak u sektoru rudarstva i vađenja gdje je prosječna neto plaća 8.000 kuna, a prosječna bruto plaća oko 11.000 kuna. To stavlja rudarstvo i vađenje na šesto mjesto po neto plaći od svih 19 sektora.

Prosječne plaće Rudarstvo (B), građevinarstvo (F), poslovanje nekretninama (L), rujan 2021. | DZS

 

[INFOGRAFIKA] Prosječne mjesečne neto plaće građevinara u rujnu dosta porasle
Share via
Copy link
Powered by Social Snap