Pretraga

Izašla je statistika o broju izdanih građevinskih dozvola u rujnu, pogledajte kakva je u odnosu na prošlu godinu

A- A+

U rujnu 2021. izdane su 932 građevinske dozvole, što je manje za 9,6% u odnosu na rujan 2020. Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola od siječnja do rujna 2021. u usporedbi s istim razdobljem 2020. veći je za 14,0%. U rujnu je prema vrstama građevina 88,1 posto dozvola izdano za zgrade, a 11,9 posto za ostale građevine.

gradilište | izvor: Unsplash

Državni zavod za statistiku objavio je statistiku o izdanim građevinskim dozvolama za rujan 2021. godine. Prema izdanim građevinskim dozvolama u rujnu 2021., predviđeno je građenje 1 287 stanova s prosječnom površinom od 99,3 m2. Prema vrstama radova, 77,5% dozvola izdano je za novogradnju, a 22,5% za rekonstrukcije.

Ovog je rujna izdano 14,2 posto više građevinskih dozvola za zgrade nego u kolovozu ove godine, ali je zato predviđena vrijednost radova za 9,2 posto manja. Ako uspoređujemo prvih devet mjeseci ove godine s prvih devet mjeseci u 2020. godini, izdano je 16 posto više dozvola za zgrade u ovoj godini, a predviđena vrijednost radova je porasla za čak 24,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Izdvojeni članak

Dolazi do pada cijena drva, željeza i aluminija: Hrvatski makroekonomist analizirao zaustavljanje rasta

Što se tiče ostalih građevina broj izdanih građevinskih dozvola je u rujnu porastao u odnosu na kolovoz za 30,6 posto, ali je zato predviđena vrijednost radova za skoro 40 posto manja. U prvih devet mjeseci ove godine je izdano 4,2 posto više dozvola nego u istom periodu u 2022. godini. No rujan prošle godine je bio puno bolji jer se izdalo 27,5 posto više dozvola za ostale zgrade nego ovog rujna 2021. godine, a predviđena vrijednost radova je bila veća za 54,5 posto u rujnu 2020. godine.

Broj izdanih građevinskih dozvola i predviđena vrijednost radova | DZS

Ovo su definicije DZS-a spomenutih pojmova kako bi vam bilo razumljivije.

Zgrade su stalne građevine koje imaju krovište i vanjske zidove, sagrađene su kao samostalne uporabne cjeline koje pružaju zaštitu od vremenskih i drugih vanjskih utjecaja, a namijenjene su stanovanju, obavljanju neke djelatnosti ili smještaju i čuvanju životinja, robe, opreme za različite proizvodne i uslužne djelatnosti itd. Ostale građevine jesu sve građevine koje nisu zgrade, npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd. Vrijednost radova određuje se prema troškovniku koji prilaže investitor. Osnova je za izračunavanje pristojbe za izdavanje građevinske dozvole.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Cijene građevnog materijala postepeno rastu: U odnosu na rujan više su za 0,6 posto

Ukupno je izdano 638 građevinskih dozvola za nove zgrade, od čega će 511 biti za stambene zgrade. Najviše tih novih zgrada je u kategoriji s jednim stanom, točnije njih 361, iz čega se može zaključiti da su to privatne kuće. Od nestambenih zgrada (127) najviše će biti industrijskih zgrada i skladišta (26), zatim zgrada za kulturno-umjetničku djelatnost (16) i zgrada za promet i komunikacije (15). Od stambenih zgrada s više stanova (703), najviše stanova će biti trosobnih (286), dvosobnih (228) i trosobnih (129).

Izašla je statistika o broju izdanih građevinskih dozvola u rujnu, pogledajte kakva je u odnosu na prošlu godinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap