Pretraga

[INFOGRAFIKA] Cijene građevnog materijala postepeno rastu: U odnosu na rujan više su za 0,6 posto

A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je indeks cijena građevnog materijala za listopad ove godine. Proizvođačke cijene materijala na domaćem tržištu u listopadu u usporedbi s rujnom više su za 0,6%. U odnosu na listopad 2020. više su za 3,5%.

Građevinski materijal, ilustracija | foto: Unsplash

Graf koji mjeri indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu od listopada 2016., do listopada ove godine kazuje kako je indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala postepeno rastao. S druge strane, indeks proizvođačkih cijena industrije ima veće oscilacije, a eksplodirao je u zadnja dva mjeseca 2021. godine.

Ako usporedimo proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u listopadu 2021. s prosjekom 2015., tada su više za 8,9%.

Indeks cijena | Foto: DZS

Na svjetskom tržištu su se “ispuhale” cijene određenih materijala

Zanimljivo, iako svi povećavaju cijene i česti izgovor je poskupljenje materijala, zapravo je upravo došlo i do recentnog pada cijena nekih materijala. O tome je govorio mladi hrvatski makroekonomist Ivica Brkljača o čemu smo pisali u ovom tekstu.

– Čini se da je na svjetskom tržištu završio snažan rast cijena građevinskog materijala koji smo vidjeli ove godine (trend je zapravo započeo još od izbijanja pandemije, kad se poremetila svjetska trgovina nakon uvođenja lockdown-a). Na domaće tržište svjetske cijene materijala prelijevaju se s većom ili manjom odgodom pa ćemo o „eksplozivnom rastu trošku gradnje“ u medijima vjerojatno još neko vrijeme slušati. No, bitno je da je na svjetskom tržištu došlo do zaustavljanja pa čak i ispuhivanja cijena određenih roba koje u znatnoj mjeri određuju trošak gradnje, napisao je Brkljača u objavi.

Izdvojeni članak

Dolazi do pada cijena drva, željeza i aluminija: Hrvatski makroekonomist analizirao zaustavljanje rasta

Hrvatski obrtnici digli cijene usluga, a stiže i novi val poskupljenja

Zanimljivi su i podaci tvrtke Trebam prema čijem je istraživanju devet od deset obrtnika u Hrvatskoj povećalo cijene usluga u posljednih godinu dana. Tri četvrtine poduzetnika planira podići cijene u sljedeća 3 mjeseca, a razlozi su poskupljenje materijala, goriva i struje.

Najviše su poskupjele usluge majstora za knauf i prozore te tvrtki za gradnje i adaptacije, a najmanje usluge ponuđača klima uređaja. Čak 90 posto građevinara, knaufera i ponuđača prozora povećat će cijene, objavili su na svojim stranicama, a više možete pročitati i na ovom linku.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Pogledajte koliko su bauštelski obrtnici povećali svoje cijene po strukama

[INFOGRAFIKA] Cijene građevnog materijala postepeno rastu: U odnosu na rujan više su za 0,6 posto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap