Pretraga

[INFOGRAFIKA] Pogledajte koliko su bauštelski obrtnici povećali svoje cijene po strukama

A- A+

Tvrtka Trebam provela je istraživanje među izvođačima usluga za dom kako bi saznali koliko je poskupljenje materijala i energenata te kašnjenja isporuka utjecalo na cijene i koliko ih još planiraju podići. Glavni zaključak je da će čak tri četvrine obrtnika podići cijenu usluga, a devet od njih deset je to već napravilo u zadnjih godinu dana.

Foto: Unsplash

Istraživanje je provedeno putem stranice Trebam.hr, a uključilo je nasumično odabrane obrtnike iz cijele Hrvatske. Poslan im je upitnik u vezi promjena cijena u prošloj godini te njihovih planova za iduća tri mjeseca. Istraživanje je trajalo od 27. listopada do 3. studenog 2021. a na poziv se odazvalo 283 obrtnika i poduzetnika. Zanimljivo, iako svi povećavaju cijene i česti izgovor je poskupljenje materijala, zapravo je upravo došlo i do pada cijena materijala. Više o tome pročitajte u našem tekstu ovdje.

Nekoliko je ključnih zaključaka:

  1. Devet od deset obrtnika u Hrvatskoj povećalo je cijene usluga u posljednih godinu dana.
  2. Najviše su poskupjele usluge majstora za knauf i prozore te tvrtki za gradnje i adaptacije, a najmanje usluge ponuđača klima uređaja.
  3. Tri četvrtine poduzetnika planira podići cijene u sljedeća 3 mjeseca, a razlozi su poskupljenje materijala, goriva i struje.
  4. 90 % građevinara, knaufera i ponuđača prozora povećat će cijene.
Koje usluge nudite? | Foto: Trebam.hr

Koje usluge nudite? | Foto: Trebam.hr

Devet od deset obrtnika povećalo je cijene usluga

Skoro 90% majstora i zanatlija podiglo je cijene u posljednjih godinu dana. Skoro svi kao razlog ističu poskupljenje sirovina i materijala koje trebaju za rad (88 %). Više od trećine (36 %) navodi da je cijene povećalo zbog poskupljenja električne energije i energenata. Nešto manje (29 %) kao razlog navodi povećanje cijena konkurencije.

Promjena cijena usluga | Foto: Trebam.hr

Koliko su poskupjele usluge?

Samo svaki deseti obrtnik nije povećao cijene usluga dok je svaki peti povećao cijene za 5 do 10 %, svaki šesti za 10 do 15 %. 17,4 % povećalo je cijene usluga za 15 do 20 %. Četvrtina majstora povećala je cijene za više od 20 %, a 3 % obrtnika povećalo je cijene za više od 50 %.

Povećanje cijena u zadnja 3 mjeseca? | Foto: Trebam.hr

Povećanje cijena u zadnja 3 mjeseca? | Foto: Trebam.hr

Najviše su poskupjeli:

  1. knauferi (skoro trećina za više od 30 %, daljnjih 17 posto za 20 do 30 %)
  2. ponuđači prozora (više od pola za 15 do 30 %, skoro 20 posto za više od 30 %)
  3. majstori koji izvode adaptacije stana (svi su poskupjeli, svaki peti za 30 % i više)
  4. tvrtke za gradnju kuća (sve tvrtke danas više naplaćuju svoje usluge nego prije godinu dana, više od pola poskupljelo je za 15 do 30 %)
  5. krovopokrivači (skoro 60 posto za 20 do 30 %)

Povećanje cijena planira tri četvrtine obrtnika

Skoro 75 % majstora i zanatlija u sljedeća 3 mjeseca podići će cijene svojih usluga.

Trećina će povećati cijene za 5 do 10 %. Svaki peti za 10 do 20 %. Povećanje cijena planira najmanje tvrtki za iskope (50 %), soboslikara (60 %) i elektroinstalatera (62 %), a osim većih cijena materijala (84 %), više od pola ih kao razlog navodi poskupljenje goriva i električne energije.

Očekivano povećanje cijena

Očekivano povećanje cijena | Foto: Trebam.hr

Pregled poskupljenja po djelatnostima

Elektroinstalateri

Skoro svi električari (93 %) povećali su cijene u protekloj godini, a više od 60 % kani to napraviti u sljedeća 3 mjeseca. Trećina će podići cijene do 10 posto.

Adaptacije stana

Gotovo svi majstori za adaptacije naveli su da su digli cijene usluga, 40 % njih za 20 do 30 %. U narednim mjesecima planira ih to napraviti više od 80 %.
Više od pola povećat će cijene za do 15 %.

Stolari

Skoro svi stolari podigli su cijene (92 %). Četiri od pet misli da će u idućim mjesecima morati još podići cijene. Više od pola planira povećati cijene za 5 do 10 posto.

Soboslikari

U protekloj godini cijene je povećala velika većina soboslikara (86 %). Međutim, u usporedbi s drugim obrtnicima relativno mali broj soboslikara (58 %) planira dodatno podići cijene u naredna tri mjeseca. Trećina će povećati cijene za 5 do 10 posto.

Povećanje cijena u budućnosti

Povećanje cijena u budućnosti | Foto: Trebam.hr

Trebam.hr je vodeći portal za odabir lokalnih izvođača u Hrvatskoj. Surađuju s preko 2000 obrtnika i poduzetnika, a svaki mjesec pomažu preko 5000 Hrvata da pronađu kvalitetnog majstora. Usluge nude i u Sloveniji, Rumunjskoj, Mađarskoj i Južnoj Africi. Više informacija o istraživanju možete pronaći na linku.

 

[INFOGRAFIKA] Pogledajte koliko su bauštelski obrtnici povećali svoje cijene po strukama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap