Pretraga

Dolazi do pada cijena drva, željeza i aluminija: Hrvatski makroekonomist analizirao zaustavljanje rasta

A- A+

Mladi hrvatski makroekonomist Ivica Brkljača je u svojoj objavi na Facebooku objasnio trenutno stanje cijena građevinskog materijala na svjetskom tržištu, kako se to odnosi na hrvatsko tržište. Detaljnije je  govorio o nekim najupotrebljivanijim materijalima poput drva, željeza i aluminija. Također je u objavi uz analizu objavio slike grafova koje vizualno reprezentiraju kretanje cijena pojedinih materijala.

Rast cijena građevinskog materijala

U posljednje vrijeme je u građevinskom sektoru počela rasti panika s povećanjem cijena građevinskom materijalu. Ista stvar se počela dešavati i prije velike globalne krize krajem 2000-ih godina kada je u sektoru bilo najviše zaposlenih, najviše posla, a cijene materijala su otišle u nebo. Mladi hrvatski makroekonomist Ivica Brkljača na svom Facebook profilu progovorio je o cijenama građevinskog materijala. Zanimljivo, obrtnici u istom trenutku najavljuju povećanje cijena, o čemu više možete pročitati ovdje. Isto tako, prema posljednjim podacima DZS-a, u Hrvatskoj dolazi do blagog rasta cijena materijala, o čemu više ovdje.

Izdvojeni članak

Što je isplativije, kupiti stan u novogradnji ili izgraditi kuću?

– Čini se da je na svjetskom tržištu završio snažan rast cijena građevinskog materijala koji smo vidjeli ove godine (trend je zapravo započeo još od izbijanja pandemije, kad se poremetila svjetska trgovina nakon uvođenja lockdown-a). Na domaće tržište svjetske cijene materijala prelijevaju se s većom ili manjom odgodom pa ćemo o „eksplozivnom rastu trošku gradnje“ u medijima vjerojatno još neko vrijeme slušati. No, bitno je da je na svjetskom tržištu došlo do zaustavljanja pa čak i ispuhivanja cijena određenih roba koje u znatnoj mjeri određuju trošak gradnje, napisao je u objavi.

Kretanje cijena drva | Facebook/Brkljača

Kao što se vidi iz grafa, cijena drva je imala vrhunac u svibnju ove godine te je od onda padala sve do srpnja i od onda je otprilike na istome uz manje rastove i padove. Danas je ta cijena 30 posto niža nego na početku godine, točnije niža nego prije pandemije.

Kretanje cijene željeza | Facebook/Brkljača

Željezna ruda je od svibnja prošle godine do svibnja ove godine narasla za dva i pola puta, no u posljednjih nekoliko mjeseci je strmoglavo pala. Trenutno je na 44 posto nižoj razini nego na početku 2021. godine, i na sličnoj razini kao prije pandemije.

Kretanje cijene aluminija | Facebook/Brkljača

– Cijena aluminija je pak gotovo pravocrtno rasla te se od svibnja 2020. do sredine listopada 2021. udvostručila. Aluminij je jedan od najviše „energy-intensive commodities“, a kako su cijene energije ove godine vrlo visoke, i njegova cijena je morala rasta. No, s obzirom da je cijena ugljena posljednjih tjedana znatno pala, tako je cijena aluminija prekinula ovaj pravocrtni rast i u posljednja 3 tjedna cijena mu je pala za četvrtinu, zaključio je Brkljača.

Copy link
Powered by Social Snap