Pretraga

London više nije najskuplji grad za gradnju na svijetu: Pogledajte tko je zasjeo na prvo mjesto

A- A+

Objavljeno je novo izvješće Arcadisa, prema kojemu London više nije najskuplji grad za gradnju na svijetu. Usprkos velikoj inflaciji, London je pao na drugo mjesto, dok se na prvom našla Ženeva. Na trećem mjestu se nalazi New York, a na četvrtom San Francisco.

London Eye, foto: Pexels; Chait Goli

London više nije najskuplji grad na svijetu u kojem se može graditi, unatoč snažnoj inflaciji troškova materijala u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva.  Novo izvješće Arcadisa o međunarodnim troškovima izgradnje pokazalo je visoku inflaciju na svim tržištima, pri čemu je rat u Ukrajini imao posebno snažan utjecaj na Europu, piše Building.

Zbog poremećaja do kojeg je došlo u lokalnim proizvodnim lancima opskrbe i regionalnim energetskim tržištima, inflacija je porasla za dodatnih 5 do 6% u regiji. Još šest britanskih i irskih gradova našlo se u 20 najskupljih za izgradnju – redom Bristol, Manchester, Dublin, Birmingham, Edinburgh i Glasgow.

– Unatoč relativno visokim troškovima izgradnje zabilježenim tijekom godine, Ujedinjeno Kraljevstvo, a posebno londonsko tržište, i dalje su stvarno dobra mjesta za ulaganje i izgradnju, nudeći potencijal za velika povrate ulaganja investitora. Konkurentni pokazatelji održivosti čine naš glavni grad poželjnim gradom i nastavlja privlačiti talente iz cijelog svijeta, rekao je Peter Hogg, britanski direktor za gradove u Arcadisu.

Izdvojeni članak

Ovo je najskuplji grad za život u 2022: Cijene najma stanova su 417 posto više nego u Zagrebu

Uz inflaciju cijena materijala, koja je dosegla 30% u Ujedinjenom Kraljevstvu sredinom prošle godine, izvješće Arcadisa navodi još dva uzroka visokih cijena građevinarstva u Europi općenito. U pitanju su poboljšani građevinski standardi i dizajn zgrada s niskom razinom ugljika.

Kratkoročna povećanja troškova povezana s nadograđenim specifikacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi kretala su se od 5% do 7% za nove domove i 7% do 10% za poslovne zgrade. Velika potražnja za održivim zgradama na glavnim lokacijama rezultirala je primjenom ‘zelene premije’ kada se ti programi vrednuju, objasnio je Hogg.

– To znači da je ključno za vlasnike i ulagače da zauzmu dugoročni pogled pri određivanju prioriteta izdataka kako bi se očuvala vrijednost. Bit će važno uravnotežiti trenutnu imovinu, potrebe vlasnika i stanara s dodatnim troškovima povezanim s, na primjer, usklađivanjem s budućim standardima energetske učinkovitosti i dekarbonizacije te ublažavanjem utjecaja izloženosti klimatskim promjenama, zaključio je Hogg.

Copy link
Powered by Social Snap