Pretraga

Ovo je najskuplji grad za život u 2022: Cijene najma stanova su 417 posto više nego u Zagrebu

A- A+

I ove je godine, treći put za redom, Hong Kong proglašen najskupljim gradom za život. U ovom iznimno gusto naseljenom području su brojni aspekti života basnoslovno skupi pa je tako za litru mlijeka potrebno izdvojiti 23 kune, a za kilogram jabuka 27 kuna. I benzin je kod njih skuplji nego kod nas, pa tako građani za litru moraju izdvojiti 18.8 kuna. Ovim vrtoglavo visokim troškovima ćemo pridodati i cijene najma stanova: naime, u jednoj jeftinijoj četvrti Hong Konga, za najam garsonijere od 45 m2 je potrebno izdvojiti čak 2.173 eura, odnosno oko 16.340 kuna!

Hong Kong | Foto: Unsplash

Hong Kong | Foto: Unsplash

Eca International, globalna tvrtka za mobilnost, objavila je popis od deset najskupljih gradova za život u ovoj godini, a već tri godine zaredom,  titulu ‘najskupljeg’ nosi grad Hong Kong.

Portal Expatistan uspoređuje neke od najvažnijih životnih troškova u stotinama gradova diljem svijeta. Prema podacima koje osigurava, usporedili smo cijene najma stanova u glavnom gradu Hrvatske te stanova u gradu koji nosi krunu najskupljeg među najskupljima.

Tako oni, koji u ovom trenutku žive u Hong Kongu, za najam garsonijere od 45 m2 izdvajaju oko 2.170  eura (približno 16.300 kuna). K tome, ova cijena se odnosi na stanove u jeftinijim četvrtima, a za život u skupljim područjima, građani mjesečno moraju ‘iskeširati’ oko 3.400 eura (25.560 kuna).

Izdvojeni članak

Evergrande saga se nastavlja: Kineskom nekretninskom divu banke zapljenile velik dio imovine

Cijene najma stanova u Hong Kongu su vrtoglavo visoke

Iako ljudi u Zagrebu također izdvajaju visoke mjesečne sume, najam stanova je itekako jeftiniji nego u Hong Kongu. Tako se garsonijere od 45 m2  mogu iznajmiti za 3.150 kuna, dok se u skupljim kvartovima mogu pronaći stanovi za ‘samo’ 3.500 kuna. Prema navedenim podacima, najam garsonijere u jeftinijim četvrtima u Hong Kongu je za oko 417 posto skuplji nego u Zagrebu, dok se u skupljim četvrtima taj postotak povećava na čak  630 posto!

Ova razlika u cijeni između dva grada se još povećava kada se u obzir uzmu veći stanovi, oni od 85 m2. U Hong Kongu se u jeftinijim kvartovima stanovi ove veličine mogu iznajmiti za oko 4.170 eura (oko 31.300 kuna), dok će za skuplje četvrti građani morati izdvojiti nevjerojatan iznos od 5.710 eura (42.930 kuna). U Zagrebu su te cijene mnogo niže, pa će građani Zagreba za stan od 85 m2 izdvojiti oko 3.800 kuna u jeftinijim četvrtima, a prema Expatistanu, moguće je pronaći i stanove u skupljim četvrtima za oko 5.000 kuna. Tako je najam većih stanova u Hong Kongu skuplji za 724 posto u jeftinijim te čak 759 posto u skupljim četvrtima u odnosu na Zagreb.

Copy link
Powered by Social Snap