Pretraga

Evergrande saga se nastavlja: Kineskom nekretninskom divu banke zapljenile velik dio imovine

A- A+

Nastavlja se saga oko kineske kompanije Evergrande za koju se procjenjuje da duguje preko 300 milijardi američkih dolara svojim investitorima. Evergrande je gradio masivne projekte i blokove stambenih zgrada koji su na pola zaustavljeni, zgrade ne dovršene, a novac od kupaca stanova potrošen. Napokon se pomislilo da je Evergrande ‘pronašao’ nešto novaca za povrat investitorima, ali su ga banke zaplijenile.

Neboderi u Kini | Screenshot/Youtube

Evergrande Real Estate trenutno posjeduje preko 1.300 projekata u više od 280 gradova u Kini. No, kompanija se proširila kroz godine i ima sestrinske firme koje se ne bave izgradnjom i prodajom nekretnina. Bave se upravljanjem imovinom, proizvodnjom električnih automobila, proizvodnjom hrane i pića, i kao što smo naveli vode nogometni klub.

Izdvojeni članak

Bankrot druge najveće kineske građevinske kompanije je početak domino efekta

Sve je krenulo nizbrdo kada je kineska vlast u Pekingu donijela odluku o novim pravilima o dugovanjima firmi iz građevinskog sektora. Novi zakoni su pritisnuli Evergrande da nude svoje nekretnine na velikim popustima kako bi osigurali dotok novaca i nastavili rad i osigurali nove projekte. Sad, novih projekata više nema, a nema ni novaca kako bi se isplatili investitori koji su uložili u projekte koji bi se trebali dovršavati, a stagniraju. Ove su godine vrijednosti dionica Evergrandea pale za 85 posto.

Izdvojeni članak

Jedna od najvećih kineskih kompanija u građevinarstvu propustila posljednji rok za plaćanje duga

 

 

Nakon nekoliko neuspjelih ispoštivanja rokova isplaćivanja uloženog novca, kineskoj firmi je i banka zaplijenila novac za koji su navodili da je dio imovine za otplaćivanje dugova treće strane. O sve je objavila novinarka Rebecca Choong Wilkins na svom Twitter profilu.

Izdvojeni članak

Soros kritizirao Kinu zbog situacije s nekretninskom tvrtkom Evergrande

– Evergrande je dogovorio razgovor s investitorima kasnije danas. Vjerovnici žele detalje plana restrukturiranja. Evergrandeov sektor za imovinske usluge rekao je da su banke zaplijenile oko 2 milijarde dolara gotovine korištene kao osiguranje za založna jamstva trećih strana.

Evergrande Property Services priopćio je kako je otkriveno da je 2,1 milijarde dolara depozita korišteno kao jamstvo za založna jamstva dok su pripremali svoje godišnje izvješće. To učinkovito briše većinu njihovog novca. Sektor se smatrao jednim od boljih sredstava grupe.

Evergrande i njegova dva sektora s popisa u Hong Kongu pridružuju se nekolicini kineskih programera upozoravajući da će vjerojatno propustiti rokove za izvješćivanje o revidiranim rezultatima za 2021. Evergrande je naveo ‘drastične promjene u operativnom okruženju’, napisala je Choong Wilkins na svom Twitteru.

Copy link
Powered by Social Snap