Pretraga

Jedna od najvećih kineskih kompanija u građevinarstvu propustila posljednji rok za plaćanje duga

A- A+

Dionice kineske Evergrande kompanije u srijedu su pale na rekordno nisku razinu nakon što su propustili rok za otplatu duga. Propuštanje roka prepao je investirore jer je to znak da pokušaj restrukturiranja duga ipak neće uspjeti kako su se svi nadali. Do sada su sve posljedice duga kompanije Evergrande uglavnom bile obuzdane, stručnjaci predviđaju manji utjecaj puknuća Evergrande balona jer su globalne ekonomije dobro upoznate sa situacijom.

Neboderi u Kini | Screenshot/Youtube

Evergrande grupacija nije uspjela platiti 82,5 milijuna dolara kamata koje su sjele 6. studenoga na neke obveznice u američkim dolarima. Kako prenosi Reuters, to je potaknulo i neisplaćivanje svojih međunarodnih obveznica u vrijednosti od oko 19 milijardi dolara, s mogućim posljedicama na kinesku ekonomiju i šire. Evergrande je imao rok prekoračenja od mjesec dana, do 6.12., ali i dalje nije ispunio svoje obveze.

– Neslužbeno, tržište će pričekati i ne prenaglo reagirati, inače bi cijene dionica i obveznica Evergrandea pale puno više. Tržište također želi pričekati i vidjeti što se može učiniti ako se lokalna uprava sada uključi, izjavio je Steven Leung, direktor United Overseas Bank iz Hong Konga.

Izdvojeni članak

Bankrot druge najveće kineske građevinske kompanije je početak domino efekta

Evergrande je do nedavno bio vodeća kineska građevinska kompanija za nekretnine s više od 1300 projekata na vrhuncu. S 300 milijardi dolara obveza, sada je u središtu imovinske krize u Kini koja je slomila gotovo desetak manjih tvrtki.

Neboderi u Kini | Screenshot/Youtube

Trgovanje dionicama nekih manjih kompanija iz sektora, poput društva Kaisa Group Holdings, obustavljeno je u srijedu, nakon što je izvor informacija rekao da je malo vjerojatno da će ispuniti rok od 400 milijuna dolara za offshore dug u utorak.

Kaisa, najveći kineski vlasnik offshore duga među građevinskim kompanijama, nakon Evergrandea, nije otplatio obveznicu od 6,5 posto do kraja radnog vremena u Aziji, što bi izazvalo unakrsne nagomilavanje dugova u offshore obveznicama u ukupnom iznosu od gotovo 12 milijardi dolara.

Izdvojeni članak

Što se to događa u Shenzenu? Tvrtke zatvaraju urede, a ljudi ne žele kupovati stanove

Dionice Evergrande tvrtke ovaj su tjedan tjedan pale za 6 posto iako su cijeli mjesec bila u porastu vrijednosti. Nakon tog pada ovaj tjedan, dionice su dotakle najnižu vrijednost još od 2009. godine kada su prvi puta izašle na tržište.

Jedna od najvećih kineskih kompanija u građevinarstvu propustila posljednji rok za plaćanje duga
Share via
Copy link
Powered by Social Snap