Pretraga

Soros kritizirao Kinu zbog situacije s nekretninskom tvrtkom Evergrande

A- A+

Jedan od najpoznatijih milijardera današnjice George Soros, ovog je ponedjeljka na Hooverovu institutu Sveučilišta Stanford održao govor. Oštro je kritizirao Kinu i njenog predsjednika Xi Jinpinga, čiju politiku je optužio za stopiranje ekonomskog procvata Kine. Strahuje od kolapsa tvrtke Evergrande koja je drugi najveći prodavač nekretnina u Kini.

George Soros | screenshot: YouTube

Soros je u svom govoru koji je trajao nešto više od 23 minute, istaknuo kako će Xi Jinping teže vratiti povjerenje u industriju, koja ima problema s dugovima investitora i padom cijene zemljišta i stanova. Smatra kako je Kina svojim modelima ugrozila veletrgovca nekretninama Evergrande, koji se sada nalazi u nezahvalnoj situaciji. Imaju više od 300 milijardi dolara u obvezama uz 19 milijardi offshore obveznica, koje su u vlasništvu međunarodnih fondova i privatnih banaka, piše CNN. 

– Ostaje vidjeti kako će se kineske vlasti nositi s krizom. Možda su predugo odgađali rješavanje problema, jer je povjerenje ljudi sada poljuljano, tvrdi Soros.

Izdvojeni članak

Jedna od najvećih kineskih kompanija u građevinarstvu propustila posljednji rok za plaćanje duga

Zajmodavci nemaju strpljenja iako iz Evergrandea traže vrijeme i razumijevanje. Ovu nedjelju su priopćili kako je imenovan stečajni upravitelj zemljišta u Hong Kongu, založenog u obliku zajma od 520 milijuna dolara. Soros smatra kako je kineski predsjednik u problemima na tržištu nekretnina.

– Pad cijena okrenut će protiv Xija mnoge od onih koji su uložili većinu svoje ušteđevine u nekretnine. Trenutačna situacija ne izgleda obećavajuće, rekao je Soros.

Izdvojeni članak

Bankrot druge najveće kineske građevinske kompanije je početak domino efekta

Koliko su Kini važne nekretnine, dovoljno govori činjenica da čak 30% kineskog BDP-a spada na nekretnine i slične industrije. Mnogi analitičari smatraju kako bi propast Evergrandea ozbiljno uzdrmala financijski sustav Kine, čije gospodarstvo je prošle godine naraslo za 8,1%. Rast je međutim prekinut i Međunarodni monetarni fond očekuje usporavanje rasta na 4,8 % u 2022. godini, pojašnjava CNN.

Cijeli govor možete pogledati u videozapisu ispod.

Copy link
Powered by Social Snap