Pretraga

Metar na izvlačenje nalazi se u svakoj kutiji za alat: Znate li koje značenje nose oznake?

A- A+

Kojim god poslom da se bavite, ako ste majstor – morate imati metar na izvlačenje. Iako nije u pitanju konkretan alat, sasvim sigurno se mora nalaziti u svakoj kutiji za alat. I dok vam najbitnije da uspijete točno iščitati duljinu, jeste li ikad razmišljali o tome što točno označavaju oznake na metru?

Metar na izvlačenje

Metar na izvlačenje | foto: bauštela.hr; Marko Matijević

Čak i da niste majstor, vrlo vjerojatno u svojem domu imate metar na izvlačenje. Ako ga nemate – trebali biste ga nabaviti. Bilo da su u pitanju sitni prepravci, kao što je zabijanje čavla kako biste objesili sliku na zid, ili neki zahtjevniji i ozbiljniji projekti, bez metra na izvlačenje se ne može. No, koliko zapravo znate o metru na izvlačenje?

Standardni metar, poznat i kao rolo metar, dolazi u nekoliko različitih duljina. Standardne opcije su metar duljine dva, tri, pet i osam metara, a nekada ćete naići i na one duljine deset metara. U pitanju su oni standardni, ‘džepni’ metri, dok ćete za ozbiljnije duljine morati koristiti one veće, koji dolaze u varijantama od 20, 30 i 50 metara.

Ono što sve te različite opcije imaju zajedničko jest da na samom početku metra, unutar prvih 20 centimetara, se nalazi niz različitih oznaka, koje ‘laicima’ ne predstavljaju apsolutno ništa. Mi ćemo pojasniti svaku od tih oznaka, zahvaljujući detaljnim objašnjenima na webshopu The Tape Store.

Izdvojeni članak

Tri najsimpatičnija poklona koja će svakom bauštelcu izmamiti osmjeh na lice

Duljina metra

Započinjemo jednostavno. Iako na svakom metru već na samom kućištu postoji oznaka o tome koliko je metar dug, oznaka se nalazi i na samom metru. S obzirom na to da imamo metar napravljen po standardima EU, koji koristi metrički sistem, na našem metru piše 5m – što znači da se koristimo metrom duljine pet metara.

Metar na izvlačenje_duljina metra

Metar na izvlačenje | foto: bauštela.hr; Marko Matijević

CE oznaka

Sva novija izdanja sadrže i oznaku CE, koja znači da je metar u skladu sa svim propisima Europske unije. U pitanju je europska Direktiva o mjernim instrumentima (MID) koja je 26. veljače 2014. godine. No, bitno je imati na umu da ako se na metru NE nalazi ova oznaka, da to ne mora značiti da metar nije napravljen u Europskoj uniji, ili da nije ispravan.

Metar na izvlačenje_CE oznaka

Metar na izvlačenje | foto: bauštela.hr; Marko Matijević

Godina proizvodnje

Zanimljiva oznaka je i ona koja se nalazim u malom kvadratu, a ispred dvije brojke se nalazi i slovo M. M vjerojatno stoji za ‘manufacture’ (proizvodnja), zato što sljedeće dvije brojke označavaju godinu proizvodnje. Tako je na primjer naš metar proizveden 2018. godine.

Metar na izvlačenje_godina proizvodnje

Metar na izvlačenje | foto: bauštela.hr; Marko Matijević

Preciznost

Možda i najzanimljivija oznaka, odnosno ona kojoj je najteže ‘pogoditi’ značenje jest ova s rimskim brojevima. Ovaj simbol označava preciznost samog metra. Postoje četiri različite klase – prva klasa (označena rimskim brojem ‘I’) je najpreciznija, zatim ju slijede druga klasa (označena rimskim brojem ‘II’) i treća klasa (označena rimskim brojem ‘III’). U četvrtu klasu spadaju svi metri koji nisu bili testirani, pa samim time nemaju nikakvu oznaku.

Iako je prva klasa ona koja je najpreciznija, na tržištu ćete najčešće naići na metre druge klase – bilo da je u pitanju amaterski ili profesionalni rad. Tako se i na našem metru nalazi oznaka ‘II’.

Metar na izvlačenje_preciznost

Metar na izvlačenje | foto: bauštela.hr; Marko Matijević

Temperatura provjere

Nastavno na problem preciznosti, vjerojatno se pitate zašto se na metru nalazi temperatura? U pitanju je temperatura na kojoj su provedena testiranja, zahvaljujući kojima je metar klasificiran. Na nekim metrima ćete možda vidjeti i oznaku ’50N’, koja označava snagu s kojom se metar povlačio – 50 Newtona. U našem slučaju tog podatka nema, ali smo saznali da su istraživanja provedena na temperaturi od 20°C.

Metar na izvlačenje_temperatura provjere

Metar na izvlačenje | foto: bauštela.hr; Marko Matijević

Ispitno tijelo

Posljednja oznaka koju ćemo objasniti jest ova četveroznamenkasti broj, koji zapravo označava ispitno tijelo koje je testiralo sam metar. U našem slučaju je u pitanju broj ‘0122’, koji je kod za NMi, Nizozemski institut za mjerenje. Uz ovaj broj, često se može naići i na ‘0126’, što je oznaka za engleski NWML, engleski Nacionalni laboratorij za mjere i težine.

metar na izvlačenje_ispitno tijelo

Metar na izvlačenje | foto: bauštela.hr; Marko Matijević

Copy link
Powered by Social Snap