Pretraga

Najstarija firma u povijesti svijeta bavi se građevinom preko 1400. godina

A- A+

Kongo-Gumi je najstarija firma u povijesti koja posluje bez prestanka. Osnovana je prije 1.443 godine u Japanu, a firma se od 578. godine bavi građevinom. Osnovao ju je princ Shotoku 578. godine u Osaki kada je pozvao tri majstora da izgrade budistički hram Shitennoji. Kompanija se sve ove godine bavi izgradnjom hramova i svetišta.

Shittenoji – prvi hram koji su izgradili | Screenshot/Youtube

Prije likvidacije, Kongō Gumi je bila najstarija kontinuirano operativna tvrtka na svijetu. Kupila ju je 2006. godine druga građevinska firma zbog lošeg financijskog stanja. Osnovana u Japanu samo stoljeće nakon pada Rimskog Carstva, preživjela je ekstremne promjene u japanskoj kulturi, vladi i gospodarstvu, čuvajući tradicionalne tehnike gradnje i obiteljske vrijednosti više od 1400 godina. Najstarija građevinska, a i firma općenito, u povijesti nasljeđivala se s koljena na koljeno, a ime je dobila po Shigetsu Kongu koji je bio jedan od tri majstora koja je zaposlio princ Shotoku.

Horyu-Gakumonji – 607. godina | Screenshot/Youtube

Pošto je u to vrijeme Budizam imao malo vjernika na područjima Japana, sljedeće godine se Kongo Gumi bavila rekonstrukcijom i nadogradnjom, šteta od ratnih razaranja, svog prvog hrama kojeg su izgradili, a zatim su izgradili i još sva hrama u sljedećih par stotina godina, Horyu-ji (607. godine) i Koyasan (816. godine). Horyu-ji je ujedno i najstariji drveni hram u povijesti. Budizam se polako počinje sve više širiti na ostale dijelove otoka pa tako i na ostale otoke, a Kongo Gumi ima sve više posla u izgradnji hramova i svetišta.

Koyasan, glavni ulaz – 816. godina | Screenshot/Youtube

U srednjem vijeku se i dalje bave izgradnjom hramova, a najpoznatije djelo iz tog doba dolazi iz 1583. godine kada su izgradili dvorac/hram u Osaki. Najviše posla je kompanija imala u sedamnaestom, osamnaestom i devetnaestom stoljeću kada je i Japan počeo financirati Budizam, što je potaknulo veliku potražnju u izgradnji hramova. Nakon toga je uslijedio težak period za Kongo Gumi jer su od 1868.-1912. godine u Japanu radikalisti htjeli iskorijeniti Budizam, a to uključuje i uništavanje desetke tisuća budističkih hramova. Kompanija 2006. godine pada pod grupaciju Takamatsu Kensetsu nakon više od 1400 godina samostalnog poslovanja.

Dvorac u Osaki | Screenshot/Youtube

Iako se Japan može pohvaliti sa šest najstarijih tvrtki na svijetu i procijenjenih 20.000 tvrtki starijih od 100 godina, dugovječnost Kongō Gumija je svakako izvanredna. Na sreću, principe i filozofije koje su vodile tvrtku tijekom stoljeća, očuvala je i sama obitelj Kongō. Trideset i drugi vođa tvrtke, Yoshisada Kongō, pisao je tijekom razdoblja Meiji, ostavio je svoje vjeroispovijesti, kasnije nazvane ‘Shokuke kokoroe no koto’, ili ‘obiteljsko poznavanje zanata‘, popis od 16 pravila proizašlih iz uspješne prošlosti tvrtke i namijenjenih voditi i čuvati poslovanje obitelji u budućnost.

Copy link
Powered by Social Snap