Pretraga

Napreduju radovi na izgradnji druge cijevi tunela Učka: ‘Očekujemo kroz godinu dana spajanje’

A- A+

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je, u pratnji predstavnika Bina Istre, koncesionara na Istarskom ipsilonu te predstavnika regionalne i lokalne vlasti s područja Primorsko – goranske i Istarske županije, obišao radove na izgradnji druge cijevi tunela Učka.

Radovi na izgradnji druge cijevi tunela Učka, foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

– Radovi idu jako dobro. U ovom trenutku je preko 2 kilometra tunela iskopano i očekujemo kroz godinu dana spajanje, odnosno, probijanje tunela u cijelosti, rekao je ministar pojasnivši kako će se do kraja slijedeće godine u promet pustiti taj dio dvotračne ceste.

Ministar se zahvalio Bina Istri i svima koji su sudjelovali u realizaciji jednog od najbitnijih infrastrukturnih projekata. Druga cijev tunela Učka svečano je probijena u prosincu 2020., a uz te radove, istovremeno se odvijaju radovi na novom čvoru Vranja gdje je započela izgradnja vijadukta Zrinšćak te novog nadvožnjaka u okviru buduće petlje Vranja.

– Mi nastavljamo dalje, nakon potpisanog Memoranduma o razumijevanju i svih potrebnih pripremnih faza da se završi u cijelosti Istarski ipsilon, a to znači do Matulja, uključujući i vijadukt Limska draga i Mirna. Očekujemo da će do kraja ove godine sve proceduralne stvari biti gotove i onda bi početkom slijedeće godine krenuli radovi na završetku cijelog Projekta, zadnje 2B2 faze i 2B3 faze, dodao je ministar Butković i zaključio kako će se realizacijom ovog projekta kompletno Istarski ipsilon, Istru integrirati u prometni sustav Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Druga cijev tunela Učka probija se s tisuću kilograma eksploziva dnevno

Na stanje radova na gradilištu te daljnju dinamiku projekta osvrnuo se i generalni direktor Bina Istre Dario Silić. Silić se dotaknuo i izazova koje imaju s inflacijom, divljanjem cijena pa i radnom snagom no, rekao je kako, unatoč tome, gradilište nije stalo niti jedan dan.

Stanje radova

– Ideja je da promet u jednom trenutku prebacimo u novu cijev, da renoviramo postojeću tunelsku cijev te da nakon ljeta 2024. pustimo u promet obje cijevi tunela Učka. U sljedećem razdoblju cilj nam je izgraditi još dvije trake od oko 10 kilometara do Matulja te vijadukte Mirna i Limska Draga. Na taj način imat ćemo Istarski ipsilon u potpunosti u punom profilu, rekao je Silić.

Nakon obilaska radova održano je i potpisivanje Sporazuma vezano uz spojnu cestu Dobreć – PUO Kvarner, između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Opatije, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga, Županijske uprave za ceste te Bina Istre. Riječ je o Sporazumu koji definira izgradnju budućeg čvora Dobreć, koji će ujedno biti spoj na budući Istarski ipsilon, kao i da se u vrijeme izgradnje tog čvora može koristiti postojeća cesta, a s druge strane, da se sagradi buduća cesta koja bi bila u nadležnosti Županijske uprave za ceste i spajala bi čvor Dobreć sa Lovranom.

Podjećamo, nova cijev tunela bit će dugačka 5.630 metara, što je za otprilike 500 metara duže nego prva cijev. Uz to, probit će se još 24 poprečna prolaza koja su ukupno dodatnih 1.500 metara posla. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap