Pretraga

Novosti za građevinare: Stupili na snagu Pravilnik o građevinama i radovima te Uredba o određivanju građevina

A- A+

Dana 30. lipnja su stupili na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (Narodne novine, br. 74/2022) i Uredba o izmjenama i dopunama uredbe o određivanju građevina, drugih zahvata u prostoru i površina državnog i područnog (regionalnog) značaja.

papiri

Foto: Unsplash

Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (Narodne novine, br. 74/2022) donosi novost da se elektronička komunikacijska infrastruktura i s njom povezana oprema, kontrolne mjerne postaje s kontrolno-mjernim sustavom pasivnih antena namijenjenih zaštiti i kontroli radiofrekvencijskog spektra Republike Hrvatske, što uključuje skup pojmova iz posebnih propisa iz područja elektroničkih komunikacija može graditi i sukladno propisima iz područja elektroničke komunikacijske infrastrukture u dijelu koji se odnosi na prostorno uređenje, kao i unutar prostorno planskih koridora infrastrukturnih građevina te unutar obuhvata zahvata postojećih infrastrukturnih građevina.

Čitav tekst Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima možete pročitati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Izdvojeni članak

Ministarstvo provodi e-Savjetovanje: Predlaže se i odgoda obveza primjene eGrađevinskog dnevnika

U Narodnim novinama, br. 75/2022. objavljena je Uredba o izmjenama i dopunama uredbe o određivanju građevina, drugih zahvata u prostoru i površina državnog i područnog (regionalnog) značaja. Ovom se Uredbom mijenja i dopunjuje važeća Uredba radi usklađenja s terminologijom iz trenutno važećeg, ali i novog Zakona o elektroničkim komunikacijama koji je u saborskoj proceduri te Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Nadalje, za projekte koji su proglašeni strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, ovim Prijedlogom se otklanja dvojba koje tijelo izdaje rješenja o izmjeni i/ili dopuni lokacijskih i građevinskih dozvola izdanih od grada ili županije, na način da će takva rješenja izdavati Ministarstvo.

Također se propisuje se da Ministarstvo izdaje akte za provedbu prostornih planova za građevine sigurnosno-obavještajnog sustava i nacionalne kritične infrastrukture, sukladno Zakonu o kritičnim infrastrukturama, s obzirom na to da se radi o sustavima od nacionalne važnosti te da prekidi u funkcioniranju takvih sustava mogu imati ozbiljne posljedice na nacionalnu sigurnost, sigurnost općenito, zdravlje i živote ljudi, imovinu i okoliš.

Čitav tekst Uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o određivanju građevina, drugih zahvata u prostoru i površina državnog i područnog (regionalnog) značaja možete pročitati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Pravilnik i uredba stupaju na snagu 30.06.2022.

Copy link
Powered by Social Snap