Pretraga

Ministarstvo provodi e-Savjetovanje: Predlaže se i odgoda obveza primjene eGrađevinskog dnevnika

A- A+

Ministarstvo trenutno provodi eSavjetovanje o izmjeni Pravilnika o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika i o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera. Predlaže se i odgoda obveza primjene eGrađevinskog dnevnika na 1. siječnja 2023.

Foto: Pixabay

Nova e-usluga eGrađevinski dnevnik u funkciji je od početka ove godine, a s njom je počela i digitalizacija građevinskog sektora. Iako je bila predviđena obvezna primjena istoga već od 1. srpnja ove godine, još uvijek nisu završene edukacije trenera i pripreme korištenja usluge te se zbog toga predlaže odgoda obveze do početka 2023. godine, piše na stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. U e-Savjetovanju možete sudjelovati ovdje.

eGrađevinski dnevnik će u novim pravilima rada postati ključna platforma za digitalno vođenje procesa gradnje. Usluga bi trebala biti od velike pomoći svima koji sudjeluju u građenju, ali i investitorima. Oni će moći digitalno pratiti proces od same prijave početka građenja, pa sve do izdavanja uporabne dozvole. Usluga je u potpunosti digitalizirana, a cilj joj je podizanje razine kvalitete građenja i olakšavanje pristupa informacijama.

Izdvojeni članak

Ministarstvo nudi novu uslugu: eGrađevinski dnevnik služi za lakšu realizaciju investicijskih projekata

Sustav je već povezan s ranije razvijenim sustavima iz Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU), pa je tako moguće na primjer povlačiti podatke koji nastaju u eDozvoli u eGrađevinski dnevnik. Dnevnik pokreće nadzorni inženjer na temelju tih podataka, unosi podatke o ostalim sudionicima u građenju i otvara dnevnik, dok dnevnik vode inženjer gradilišta i/ili voditelj radova.

U razvoju eGrađevinskog dnevnika sudjelovale su i komore arhitekata, inženjera građevinarstva, inženjera strojarstva, inženjera elektrotehnike i geodeta koje su omogućile dostupnost podataka iz njihovih baza upisnika, imenika i evidencija. Sustav je postavljen na infrastrukturu Centra dijeljenih usluga, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.

Kroz eGrađevinski dnevnik omogućen je pristup OIB-u i Obrtnom registru što pojednostavljuje postupak provjere evidencije pravnih i fizičkih osoba koji su sudionici u gradnji, a sustav je povezan i s Finom i Poreznom upravom.

Projekt razvoja ove usluge vrijedne 4,85 milijuna kuna financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (u iznosu od 85%) a koristit će je oko 30 000 stručnih osoba čija je edukacija u tijeku.

Ministarstvo provodi e-Savjetovanje: Predlaže se i odgoda obveza primjene eGrađevinskog dnevnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap