Pretraga

Odlične vijesti za građevinare: HGK predstavila veliku novost, Indeks cijena građevinskog materijala

A- A+

Održana je 18. sjednica Skupštine Hrvatske gospodarske komore, na kojoj se HGK kao institucija opredijelila za promjene. Najveća novost je Indeks cijena građevinskog materijala, koji će olakšati kontrolu rasta cijena materijala i realizaciju građevinskih radova.

Rast cijena građevinskog materijala

Iz Ministarstva gospodarstva tvrde da postojeći zakoni imaju rješenje za rast cijena građevinskog materijala, a HGK traži pojašnjenje tih zakona | foto: Unsplash

Velik problem s kojim se susreću svi koji su uključeni u realizaciju građevinskih materijala jest upravo porast cijena građevinskih materijala i općenito rast cijena sirovina na svjetskim burzama materijala. S ciljem kontrole i općenito rješavanjem tog problema, Hrvatska gospodarska komora uvodi nekoliko novosti, a od kojih je najbitnija Indeks cijena građevinskog materijala, piše Privredni.hr.

– Prateći potrebe naših članica, danas smo na Skupštini donijeli i Odluku o izmjeni i dopuni Cjenika posebnih usluga i proizvoda HGK. Tu je najveća novost Indeks cijena građevinskog materijala s uključenim izvješćima indeksa proizvođačkih cijena industrije i kretanja cijena sirovina na svjetskim burzama materijala. Ovi su indeksi iznimno važni za rješenje problema rasta cijena materijala i realizaciju građevinskih radova, rekao je Burilović.

Izdvojeni članak

Ogroman postotak poduzetnika do kraja godine oslobođen plaćanja članarine HGK: Razloga je nekoliko

U posljednjih dvadeset godina nije bilo većih porasta cijena (osim čelika 2009./2011.), sve do listopada 2020. godine. Upravo tada su poskupile PVC cijevi zbog cijene repromaterijala, a zatim su uslijedili čelik, drvo i opekarski proizvodi. To je dovelo do gomilanja milijunskih gubitaka građevinara, iako su radove izvodili u dogovorenom roku.

– Hrvatska gospodarska komora je zato uspostavila metodologiju i indekse kretanja veleprodajnih cijena građevinskog materijala. Upravo će ti indeksi koje je Komora pripremila omogućiti naručiteljima provedbu postupaka priznanja razlike u cijeni i nastavak provedbe infrastrukturnih projekata. Konačni rezultat radne skupine bit će dokument, koji će biti podloga za sve naručitelje za priznavanje razlike u cijeni i koji očekujemo vrlo skoro, rekla je savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj o aktivnostima Komore u sklopu radne skupine Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Predstavljeno je i izvješće o poslovanju HKG-a za 2021. godinu, u kojoj je veći Komora veći dio svojih aktivnosti u okviru procjene učinaka propisa usmjerila na intenziviranje suradnje s članicama s ciljem ublažavanja posljedica ove krize na hrvatsko gospodarstvo.

Od ukupno 120 prijedloga usmjerenih na ukidanje i relaksiranje epidemioloških mjera, nadležne institucije prihvatile su 80 posto, a od 789 prijedloga mjera za očuvanje gospodarstva prihvaćeno je 83 posto u potpunosti ili djelomično. Što se tiče cjelokupne zakonodavne aktivnosti tijekom 2021. godine, izrađena su i nadležnim tijelima upućena ukupno 102 mišljenja na propise, od kojih 55 putem e-savjetovanja.

– Svjesni smo svih okolnosti u kojima trenutačno živimo, u kojima vi poduzetnici, naši članovi, poslujete. Kako bismo osigurali snažno, otporno i dugoročno održivo hrvatsko gospodarstvo, ključna područja našega rada bit će povezana s budućnošću rada i konkurentnošću ljudskih potencijala, EU politikama i uvođenjem eura, internacionalizacijom te održivim razvojem i zelenom tranzicijom koje su se u ovom razdoblju pokazale bitnijima nego ikad prije, rekao je Burilović komentirajući aktualne izazove u gospodarstvu i daljnji plan rada Komore.

Copy link
Powered by Social Snap