Pretraga

Ogroman postotak poduzetnika do kraja godine oslobođen plaćanja članarine HGK: Razloga je nekoliko

A- A+

Požeški kraj krajem lipnja ove godine pogodilo je teško nevrijeme praćeno izrazito jakom tučom koja je ostavila velike posljedice na poslovanja brojnih lokalnih poduzetnika. Novonastali uvjeti potakli su Hrvatsku gospodarsku komoru da, uz Sisačko-moslavačku županiju, od članarine oslobodi i poduzetnike iz Požeško-slavonske županije.

plaćanje članarine

Hrvatska gospodarska komora poduzetnike oslobađa od plaćanja članarine, ilustracija | foto: Unsplash

Hrvatska gospodarska komora nakon prošlogodišnjih potresa plaćanja članarine oslobodila je poduzetnike s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Na 12. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore donesena je odluka prema kojoj se tvrtke iz Požeško-slavonske županije privremeno oslobađaju plaćanja članarine. Komoru je na takvu odluku ponukala velika šteta uzrokovana nevremenom koji je požeško područje pogodilo 25. lipnja.

Osim odluke o članarinama na Skupštini se raspravljalo i o Nacrtu prijedloga novog Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Gotovo 100 postotno oslobađanje članarine

Uz odluku o članarinama za požeški kraj, Hrvatska gospodarska komora donijela je i odluku prema kojoj su do kraja godine od plaćanja članarine oslobođene i članice s područja Sisačko-moslavačke županije, kojima je onemogućeno redovito poslovanje uslijed posljedica potresa, odnosno članice iz Zagrebačke i Karlovačke županije, koje se oslobađaju plaćanja članarine na temelju odobrene prijave o postojanju štete od prirodne nepogode.

– Drago mi je što mogu reći da je naša današnja sjednica Skupštine bila vrlo konstruktivna i to ponajprije zato jer smo na njoj donijeli odluku o privremenom oslobađanju od plaćanja članarine tvrtke iz Požeško-slavonske županije koje su, nažalost, pretrpjele velike štete zbog nedavnog razornog nevremena, komentirao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Izdvojeni članak

Potentna hrvatska proizvodna industrija na pragu je ozbiljnih promjena: Hoće li ovisiti o europskom novcu?

Na dnevnom redu Skupštine našla se i tema Nacrta prijedloga Zakona o HGK koji je poslan u saborsku proceduru, a prema kojemu će 97 posto članica, odnosno sve one koje spadaju u prvu skupinu, biti oslobođene plaćanja obvezne članarine. Sa Skupštine je poručeno kako će male tvrtke, unatoč ukidanju članarine, po načelu solidarnosti i razmjernosti i dalje imati pravo na dio usluga HGK, dok će im ostale biti dostupne kroz članarinu ili pojedinačnu naplatu.

– Ova najavljena promjena samo je nastavak reforme koju već neko vrijeme provodimo unutar institucije, a kojom smo smanjili broj zaposlenih, digitalizirali komoru i podigli razinu učinkovitosti. Dakako, možemo i moramo biti još bolji. Moramo biti ne dobar, nego najbolji partner našim poduzetnicima danas, ali i u budućnosti, koja će sa sobom nositi i brojne promjene. Stoga, potaknuti i novim prijedlogom zakona, ali i našim strateškim ciljevima, nastavljamo s transformacijom Komore, zaključuje Burilović.

Copy link
Powered by Social Snap