Pretraga

Pronađeni temelji antičke tržnice iz doba Dioklecijana, veći od onih u Rimu

A- A+

Splitski Manuš skriva arheološko otkriće koje pokazuje bogatu povijest ovog mediteranskog grada. Već prvog dana radova na rekonstrukciji asfaltnog pokrova na pločniku i kolniku u Ulici Domovinskog rata, pronađeni su masivni temelji i zidovi velike građevine kvadratnog oblika, dimenzija 70 puta 70 metara. Arheolozi tvrde da je riječ o kasnoantičkoj tržnici iz Dioklecijanova doba. Komunalne radove na pločniku i kolniku, uz nadzor konzervatora, izvodi tvrtka ‘Temenos’.

Ilustracija, foto: Unsplash; Mika Baumeister

Tisućljetno arheološko otkriće iznenadilo je radnike na rekonstrukciji pločnika i kolnika u samom središtu Splita. Skinuvši sloj asfalta, otkrili su veliku kvadratnu građevinu iz doba rimskog cara Dioklecijana, s kružnim dvorištem i boksovima. Temelji i zidovi pronađenog objekta dimenzija su 70 puta 70 metara.

Temelji su široki oko jedan metar, a zidovi oko 60 centimetara, tj. dvije rimske stope, a otkopani su i vanjski boksovi te apsida. Ostaci objekta pronađenog u Dalmatinskoj ulici u Splitu, protežu se na zapad preko prometnice do nalazišta Ad basilicas pictas i navodno su dio višestoljetne rimske tržnice, odnosno macelija (macelluma). Mišljenje je to mnogih arheoloških stručnjaka, izvještava slobodna dalmacija.com.

Izdvojeni članak

Idejno rješenje: Velika rekonstrukcija u središtu Splita savršen spoj starog i novog

Doktorica Katja Marasović s Katedre za graditeljsko nasljeđe Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, je s timom arheologa pretpostavila da je riječ o rimskoj zatvorenoj tržnici živežnih namirnica. Na to upućuje tlocrtni oblik s kružnim dvorištem okruženim trijemom, na koji su orijentirane 24 prostorije površine od oko 25 kvadrata i s vanjskim plaštem kvadratnog tlocrta, gdje se može pretpostaviti još 28 prostorija površine od 30 do 70 kvadrata i sa po jednim ulazom u sredini svakog pročelja.

Nalazište ispod jedne od najfrekventnijih gradskih prometnica svjedoči o postojanju urbanog područja izvan Dioklecijanove palače, čak i starijeg naselja od same Palače, pod nazivom Spalatum. To je područje grada već desetljećima nepresušan izvor arheoloških nalazišta, a ako je ovdje zaista riječ o staroj tržnici, njezine impozantne dimenzije govore da je ova bila veća od sličnih u Rimu. Radove na splitskom Manušu izvodi tvrtka ‘Temenos’, pod budnim okom konzervatora.

Nedavno je započela kompletna rekonstrukcija žnjanskog platoa na površini 31 nogometnog igrališta. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap