Pretraga

Idejno rješenje: Velika rekonstrukcija u središtu Splita savršen spoj starog i novog

A- A+

Objavljeni su rezultate projektnog natječaja za izradu idejnog uređenja Hrvojeve ulice i dijela ulice kralja Tomislava u Splitu. Prvonagrađeni rad koji predstavlja zanimljivu kombinaciju materijala i urbane vegetacije potpisuju: Maja Milutin, Antonija Dominović Helena Mlakar, Iva Sladoljev-Jolić, Martin Bužančić i Circinus. Oni su uspjeli postići idealan balans između staroga i novoga.

idejno rješenje 1. nagrada

idejno rješenje 1. nagrada | foto: FB Grad Split

Društvo arhitekata Split objavilo je rezultate natječaja za izradu idejnog uređenja Hrvojeve ulice i dijela ulice kralja Tomislava u Splitu. Natječaj je bio otvoren od 27. studenog 2023. do 2. veljače 2024., a u propisanom roku prijavljeno je 8 radova. Ocjenjivao ih je žiri u sastavu: Ivo Vojnović, Bojan Ivošević, Zrinka Radunić, Hrvoje Bartulović i Jasna Jerkov.

Izdvojeni članak

Završen popravni ispit, drugi put otvorena Stara gradska vijećnica u Splitu

Prvu nagradu osvojio je rad koji potpisuju: Maja Milutin, Antonija Dominović Helena Mlakar, Iva Sladoljev-Jolić, Martin Bužančić i Circinus. Predstavlja zanimljivu kombinaciju materijala i urbane vegetacije.

Najbolji balans staroga i novoga

Prvonagrađeni rad, prema riječima Ivice Vojnovića, predsjednika Ocjenjivačkog suda, je najprimjereniji ambijentu u kojem se nalazi Hrvojeva ulica. Uz dodatak da su i ostali radovi ponudili dragocjene pristupe i rješenja za prostor u povijesnoj baštini.

– Pobijedio je rad koji je najdiskretnije ušao u taj prostor, gdje se s jednom sjajnom komunalnom opremom uz drvored i temu vode, dao najbolji balans staroga i novoga vodeći se smjernicama Konzervatorskog odjela i na pravilan način dao prijedlog rekonstrukcije kula uz istočni zid. Taj rad je uz južnu kulu omogućio pristup antičkim podrumima, odnosno unutarnjem dijelu Dioklecijanove palače što bi smanjilo gužve na južnom ulazu, rekao je Vojnović u sklopu otvorenja izložbe radova koja je upravo otvorena u atriju Banovine.

idejno rješenje 1. nagrada

idejno rješenje 1. nagrada | foto: screen shot Društvo arhitekata Split

U skladu s ambijentalnim vrijednostima

Osnovni cilj natječaja kada je u pitanju Hrvojeva ulica bio je dobiti suvremeno rješenje koje će biti primjereno ambijentalnim vrijednostima i značaju ulice, usklađeno s Konzervatorskim smjernicama, te ekonomično i održivo u izvedbi i održavanju. Kao i predložiti prostorne i funkcionalne sklopove kojima bi se omogućilo i produžilo korištenje prostora Hrvojeve ulice i dijela uz zidine Palače u popodnevnim i večernjim terminima. Uz napomenu kako je trebalo zadržati koridor Hrvojeve ulice i istočnog zida Palače u postojećem odnosu kojim se pogled na zidine oslobađa od improviziranih i privremenih štandova za prodaju.

Dodatno, s obzirom na to da Ulica kralja Tomislava, te produžetak Hrvojeve ulice u kontaktnoj zoni prema parku Parka J.J. Strossmayera pripadaju povijesnoj jezgri, prijedlog novog uređenja, urbane oprema i rasvjete bilo je potrebno prilagoditi značaju urbanog konteksta unutar kojega se zahvat realizira. Uz to, cilj preuređenja južnog i istočnog ruba Đardina, nastavka Hrvojeve ulice i već uređenog partera Ulice kralja Tomislava, bio je  je stvaranje jedinstvenog, suvremenog uređenja ukupnog prostora uz sjeverni i istočni zid Palače.

Pogledajte ovdje kako izgleda trenutno najveće gradilište u Splitu.

Copy link
Powered by Social Snap