Pretraga

Završen popravni ispit, drugi put otvorena Stara gradska vijećnica u Splitu

A- A+

Izložbom Matka Trebotića svečano je otvorena obnovljena Stara gradska vijećnica u Splitu. Drugi put. Naime, sanacija palače vrijedna 1,2 milijuna eura završena je još 2021. godine, no dio radova ubrzo nakon toga morao je na popravni ispit. Radila se zamjena podova, odnosno parketa koji se podigao ubrzo nakon svečanog otvorenja zbog nestručnog postavljanja i velike vlage podloge.

Stara gradska vijećnica Split

Stara gradska vijećnica Split | foto: screen shot Grad Split

Stara gradska vijećnica u Splitu objekt je spomeničke važnosti, zaštićen u sklopu stare gradske jezgre koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a te pojedinačno zaštićeno dobro. Adaptacijom i uređenjem Vijećnice, Split je 2021. godine, na kratko, dobio suvremeni multifunkcionalni prostor za izložbe, predavanja, manje koncerte, primanja i drugu namjenu.

Izdvojeni članak

Ugrađivali lift u Muzeju Split pa otkrili rimske terme iz doba Dioklecijana

Reprezentativna romaničko-gotička palača na Narodnom trgu u Splitu tada je prošla složen proces sanacije u koji je uloženo približno 1,2 milijuna eura iz strateškog EU projekta Grada Splita ‘Palača života – grad mijena’. Sanaciji su prethodila arheološka istraživanja, radovi su započeli u ožujku 2020. godine, te su završeni 2021. godine kada je građevina predana na upravljanje Muzeju Grada Splita.

Fijasko nakon otvorenja

No, onda je, prema pisanju dalmatinskiportal.hr, gotovo odmah nakon otvaranja primijećeno da su se u građevini podigli parketi. Ne jedan komadić, ne nekoliko kvadrata, nego više od polovine. Također, naknadno je utvrđeno i da nije ispitana nosivost drvene međukatne konstrukcije, te je otkriven problem sa stolarijom, ali i sa sustavom odvlaživanja koji je posebno bitan za prostore namijenjene izlaganju osjetljivih umjetnina i artefakata.

Tada je angažiran vještak koji je morao utvrditi stvarno stanje. Zaključak je bio da je parket ugrađen unatoč prevelikoj vlazi u podlozi, te da su se prilikom postavljanja parketa istovremeno obavljali ‘mokri’ radovi – gletanje, žbukanje, bojanje mimo pravila struke. Potom je raspisan javni natječaj za dodatne radove na kojemu je pobijedila tvrtka Neir, ista ona koja je od starta uređivala vijećnicu. Tvrtka je obavila 163 tisuće eura vrijedne radove.

Novi podovi

Kako su u povodu drugog otvorenja istaknuli iz Grada Splita, u građevini je sada zamijenjen parket na prvoj i drugoj etaži, a u prizemlju je postavljen kameni pod. Postavljena je i bifora, uklonjen je vitraj s prozorom i zamijenjen novim dvokrilnim drvenim krilima s klasičnim okovom, ostakljenim ručno puhanim, blago toniranim okruglim staklom u olovnom profilu.

Adaptacija i uređenje Stare gradske vijećnice izvorno je napravljena prema projektu Ureda ovlaštene arhitektice Josipa Ružić, dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović potpisuje interijer, kao i stalni postav, osmišljen prema koncepciji dr. Josipa Belamarića.

Završena velika restauracija splitskih bedema, pogledajte ovdje kako sada izgledaju zidine.

Copy link
Powered by Social Snap