Pretraga

Foto: Završena velika restauracija splitskih bedema

A- A+

Završena je posljednja, 3. faza  konzervatorsko-restauratorskih radova na renesansnim gradskim bedemima u Ulici kralja Tomislava u Splitu. Bedemi su spajali Vrata Pisture na vrhu Bosanske ulice s bastionom Zorzi (Civran) na uglu Ulice kralja Tomislava i Marmontove ulice. Kameni blokovi su detaljno obnovljeni prema smjernicama struke.

gradski bedemi Split

gradski bedemi Split | foto: Grad Split

Gradski bedemi u ulici kralja Tomislava u Splitu zasjali su u novom ruhu. Završena je velika rekonstrukcija građevine kojom je postignuta ne samo veća estetska vrijednost kulturno povijesne baštine, već i bolja sigurnost za građane.

Nakon što je očišćen mikrobiološki obraštaj s bedema, uklonjen je i viši obraštaj, te provedeno mehaničko i kemijsko čišćenje kamena. Uklonjene su i nestabilne i oštećene sljubnice, veće ispune zidane opekom donjeg dijela bedema zadržane su i ožbukane, od žbuke su očišćena mjesta u gornjem dijelu bedema.

gradski bedemi Split

gradski bedemi Split | foto: Grad Split

Iz Grada Splita izvještavaju kako su, prema konzervatorskim smjernicama, neka mjesta ožbukana, a neka nadomještena umjetnim kamenom. Izvršena je i razgradnja i uklanjanje dijelova zidanih opekom na kojima su se radile rekonstrukcije kamenog bloka od prirodnog kamena. Uklonjen je i oštećeni sloj raslojenih kamenih blokova.

Izdvojeni članak

Velika restauracija na Lopudu: obnavlja se perivoj Đorđić-Mayneri, idejno rješenje radi Studio Landa

Svi nadomješteni blokovi, te dodatno obrađeni dijelovi nedostajućih formi na kamenoj plastici tonski su ujednačeni s okolnim tonom površine kamenog materijala, kako ne bi bitno odstupali u tonu od patine okolnih blokova.

Zanimljivo je i da su radovi potvrdili postojanje kazamata, prostorije unutar bedema za smještaj obrambenog topništva, koji se datira u 1503. godinu. Riječ je o razdoblju kada su zidine ojačane gradnjom novog pokosa i kazamata pred izravnom prijetnjom turske vojske.

Pogledajte ovdje kako izgleda rekonstrukcija krova na baroknoj palači Califfi iz 18. stoljeća.

Copy link
Powered by Social Snap