Pretraga

Raspetljavanje korupcijske hobotnice u Zagrebu: Preuređenje stana platio zapošljavanjem supruge građevinara

A- A+

Višemjesečno kriminalističko istraživanje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta raspetljalo je korupcijsku hobotnicu i podmićivanje u Zagrebu. Osim otkrivanja pogodovanja trgovačkim društvima i obrtima istraživanjem se otkrilo i zapošljavanje supružnice jednog od osumnjičenih.

mito u građevinarstvu

Mito u građevinarstvu, ilustracija | foto: Unsplash

Četvorica hrvatskih državljana osumnjičena su za počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Dovršeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Ureda za suzbijanje korupcije  i organiziranog kriminaliteta nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57 i 51 godinu. Istraživanje je provedeno zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno sumnje da je  54-godišnjak počinio kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, a ostali osumnjičeni kaznena djela davanja mita u gospodarskom poslovanju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Dogovorio poslove za novčanu nagradu

Prema trenutnim sumnjama osumnjičeni 54-o godišnjak je u periodu od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba, a i kao predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristio svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi hitnih intervencija.

Izdvojeni članak

Kriminal u obnovi Zagreba: Vanđelić podnio prijavu za štetu od 1,5 milijuna kuna

S obzirom na saznanja i informacije u svom posjedu s ostalim osumnjičenima dogovara da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima  osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva. Za dogovorena poslovanja obećava i požurivanje naplate računa, osiguranje pružanja drugih poslova, a sve pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, na što oni pristaju.

Pogodovanje za rekonstrukciju stana

Svoj je položaj osumnjičeni 54-o godišnjak koristio je radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Trgovačkim društvima i obrtima, koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama pokazivao je ponude ostalih ponuđača kako bi oni svoju ponudu prilagodili te dostavili kao povoljniju.

Izdvojeni članak

Uhićenja u GSKG: Šef u ‘komunalnom’ sređivao poslove građevincima

Sumnja se da je pored navedenih poslovanja osumnjičeni 54-o godišnjak osumnjičenog 49-o godišnjaka obavještavao o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova, pokazivao mu ponude ostalih ponuđača te da mu je korištenjem svog položaja i utjecaja dogovorio poslove i prije nego što bi bile pribavljene ponude drugih zainteresiranih izvođača. Zauzvrat je dogovoreno da će mu 49-o godišnjak isplaćivati novčanu naknadu i obaviti rekonstrukciju njegovog stana, bez naplate usluge radova.

U travnju prošle godine osumnjičeni je omogućio i zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu te je tijekom studenog ishodio da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Raspetljavanje korupcijske hobotnice u Zagrebu: Preuređenje stana platio zapošljavanjem supruge građevinara
Share via
Copy link
Powered by Social Snap