Pretraga

Kriminal u obnovi Zagreba: Vanđelić podnio prijavu za štetu od 1,5 milijuna kuna

A- A+

Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu, podnio je prvu prijavu zbog kriminala napravljenog u procesu obnove Zagreba. Navodi da je napravljena šteta od 1,5 milijuna kuna i to za radove hitne intervencije. Slučaj je prijavljen tužiteljstvu.

Centar Zagreba nakon potresa; foto: David Mandić | baustela.hr; u krugu Damir Vanđelić

Ravnatelj Fonda za obnovu otkrio je kriminalno djelovanje u procesu obnove Zagreba nakon potresa.

Podnesena je prva prijava zbog kriminala u obnovi grada Zagreba. Kriminalne radnje prepoznao je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, koji je slučaj prepustio tužiteljstvu.

U prijavi za zloupotrebu navodi se iznos oko milijun i pol kuna.

Kriminal u obnovi Zagreba

O pojedinostima istrage kriminala u obnovi Zagreba nakon potresa ravnatelj Vanđelić nije želio mnogo govoriti. Svoj kratak komentar dao je za Jutarnji list.

– Radi se o zloupotrebi tijekom radova hitnih sanacija nakon potresa, a imamo i jedan slučaj sprečavanja nastanka štete. Fond će posebnu pozornost posvetiti pokušajima bilo kakvih zloupotreba ili manipulacija, navodi Vanđelić te dodaje da je upravo iz tog razloga uvedena i posebna mogućnost građanima da prijavljuju sve eventualne sumnje na zloupotrebe i manipulacije.

Do suzbijanja korupcije i prijevara, smatra Vanđelić, doći će i zbog elektroničke aukcije kojom se planiraju napraviti velike uštede u procesu obnove, i to čak do 10 posto na iznos od 50 do 60 milijardi kuna koji je planiran za proces obnove.

Dodatan alat u suzbijanju korupcije bit će i uvođenje standarda ISO 37001 koji se temelji na konceptu da neposrednog kontakta s ponuđačem radova nema, što znači da nema razgovora ‘u četiri oka’ pa samim time i poslovnih dogovora kojima bi se određeni poslovi dogovarali ili fingirali.

Odjel za sprečavanje prevara

O Vanđelićevom radu na suzbijanju kriminala i korupcije govori i činjenica da je formirao Odjel za sprečavanje prevara na čelo kojeg je imenovan Davor Iljkić. Taj je odjel već detektirao nekoliko slučajeva koji su pozornost privukli zbog koncentracije isplata za naknadu šteta pojedinim subjektima pa su sada pod pojačanim nadgledanjem.

– Mi ne možemo postavljati strože uvjete od onih koje je postavio zakonodavac, ali ako uočimo nešto čime bi trebalo poboljšati zakonsku regulativu, uputit ćemo to nadležnom tijelu, pojašnjava Iljkić za Jutarnji list.

A osmišljen je i način suzbijanja korupcije na trenu koji se temelji na dogovoru sa stručnjacima, poput nadzornih inženjera i provoditelja tehničko-financijske kontrole, koji će biti na licu mjesta.

Copy link
Powered by Social Snap