Pretraga

Sanacija klizišta: Zahtjevni radovi koštali 890 tisuća eura, obavila ih GMTT Lešćanec

A- A+

Sanacija najvećeg klizišta na području grada Karlovca, u Vukmaniću, u neposrednoj blizini crkve Sv. Antuna, je završena i ovaj je prometni pravac ponovno aktivan uz posebnu regulacija prometa. Radovi su obuhvatili dionicu u dužini od 250 metara, a vrijednost radova je iznosila 890 tisuća eura.

klizište Vukmanić

klizište Vukmanić | foto: Grad Karlovac

Stanovnici šireg karlovačkog područja konačno mogu za prometovanje koristiti cestu koja prolazi kroz Vukmanić, na dionici podno crkve Sv. Antuna, a koja je zbog aktivacije klizišta urušena u poplavi. Riječ je o dionici dugoj 250 metara u čiju se sanaciju uloženo 890 tisuća eura. Izvođač radova bila je tvrtka GMTT Lešćanec iz Ozlja.

Iz Grada Karlovca ističu kako su sredstva za ovu veliku investiciju osigurana u suradnji s Karlovačkom županijom temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije. Realizacijom projekta osigurana je normalizacija prometovanja, ali i sigurnost područja u budućnosti.

Izdvojeni članak

Karlovac traži idejno rješenje za klupko prometnica u središtu grada

Inače, karlovačko je područje jedno je od kritičnih točka u Hrvatskoj po pitanju brojnosti klizišta. Naime, u sklopu projekta PRI-MJER u srpnju je predstavljena je Karta zoniranja podložnosti na klizanje Karlovačke županije na temelju koje je sada poznato da na oko 32% područja županije mogu nastati klizišta s obzirom na prirodne preduvjete. Valja spomenuti i da su na karlovačkom području do sada zabilježene 141 klizne plohe, od kojih je najopasnija u Donjim Priselcima, otvorena još prije 30 godina.

Čak 28% površine Hrvatske može se pretvoriti u opasno klizište, pogledajte ovdje najugroženija područja.

Copy link
Powered by Social Snap