Pretraga

Škola u zaboravljenom dalmatinskom mjestu postat će zvjezdarnica i centar za posjetitelje

A- A+

Malo selo Poljica, smješteno u samoj sredini otoka Hvara, mjesto je u kojem će Hrvatski astronomski savez (HAS) u suradnji s Općinom Jelsa pokrenuti  zvjezdarnicu. U ovom trenutku intenzivno će se raditi na pribavljanju projektne i ostale dokumentacije, ne bi li krajem godine novcem EU započela rekonstrukcija zgrade i njezina prenamjena u centar za posjetitelje sa zvjezdarnicom.

Foto: google maps; unsplash

U hvarskom selu Poljica, u zgradi bivše Narodne škole “Stjepan Božiković”, osvanut će ni manji ni više nego zvjezdarnica, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatski astronomski savez (HAS) u suradnji s Općinom Jelsa pokrenut će zvjezdarnicu, ali i centar za posjetitelje, a zanimljivo je i kako će se nastaviti aktivnosti HAS-a i lokalne Turističke zajednice vezane za proglašenje Općine Jelsa prvom Međunarodnom Zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i području oko Eko-etno sela Humac prvim međunarodnim parkom tamnog neba.

Izdvojeni članak

Sveučilišni profesor pretvorio opservatorij u omiljenog lika iz Ratova zvijezda

Astroturizam u Hrvatskoj

Što se tiče vraćanja života u zaboravljeno hvarsko selo, direktorica Turističke zajednice općine Jelsa na otoku Hvaru – Marija Marjan kazala je kako će se sada intenzivno raditi na pribavljanju projektne i ostale dokumentacije, ne bi li krajem godine novcem EU započela rekonstrukcija zgrade i njezina prenamjena u centar za posjetitelje sa zvjezdarnicom.

– Naravno, bivša škola će uz to biti korištena za znanstvene i edukativne svrhe, ali mi ćemo i nadalje biti angažirani na osmišljavanju drugih potrebnih sadržaja i usluga da bismo ostvarili prvi sveobuhvatan projekt usmjeren prema razvoju astroturizma na tlu Hrvatske. Uvjerena sam da će korist od toga zasigurno imati cijela općina, pa tako i žitelji Poljica, zaključila je direktorica Marjan za Slobodnu Dalmaciju.

Copy link
Powered by Social Snap