Pretraga

[VIDEO] Donosimo detaljnu specifikaciju i analizu Pelješkog mosta

A- A+

Most je struktura koja je dizajnirana da nosi mobilni teret s jedne točke na drugu i prelazi određene udaljenosti preko vode ili ceste. To možda u teoriji zvuči jednostavno, ali u stvarnosti uistinu nije. Po pitanju Pelješkog mosta, tu je osim tehničkog pitanja, bilo i političko pitanje koje je svoj odgovor tražilo od Bruxellesa do Pekinga, platitelja i izvođača.


Kod gradnje mosta potrebno je zapitati se koliki teret konstrukcija treba prenositi; kako će dio mosta bez potpore, težinu terete prebaciti na potporne stupove. Važno je i odlučiti kakav tip mosta će se graditi.

Odluka o tipu mosta ovisi o nekoliko stvari: kut nagiba na križanju središnjih linija mosta i mora; ukupna dužina mosta na središnjoj liniji (koja nije uvijek ravna); kako će most izgledati kada mu se dodaju potporni stupovi. Zatim potrebno je izračunati težinu materijala potrebnog za gradnju mosta i materijala potrebnog za stvaranje poželjnog izgleda mosta.

Gradnja potpornih stupova u 9. mjesecu 2019. godine, ilustracija | foto: Google Earth

Dodatno, postoje dvije primarne sile koje svaki dio i most u cijelosti mora podnijeti, a to su tlačna i vlačna sila. Važno je odrediti koji će dijelovi mosta biti izloženi tlačnoj, a koji vlačnoj sili ili objema u isto vrijeme. Na primjer, potporna greda između dva stupa će biti podložna vlačnoj sili zbog tereta mosta, a cesta po kojoj vozila prolaze će podnositi tlačnu silu jer teret mosta ju potiskuje prema dolje i komprimira na središnjem dijelu.

To će te najlakše razumjeti ako zamislite da imate spužvu. Spužva ima gornju i donju površinu, te kada presavijate spužvu prema gore, donja površina će se istezati pa će na nju djelovati vlačna sila, a gornja površina će se stisnuti na središnjem dijelu što znači da tu utječe tlačna sila.

To su samo neke od potrebnih informacija kojima trebate raspolagati kako bi ste uspješno sagradili most, te nakon što ste prikupili sve te informacije potrebno je odabrati tip mosta koji najviše odgovara uvjetima.

pelješki most

Pelješki most spajanje zadnjeg dijela | foto: Vlada RH

Ovješeni tip most

Izgradnjom Pelješkog mosta uspostavila se cestovna veza između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu preko Malostonskog zaljeva, koji je 1983. godine proglašen rezervatom prirode u moru. Odlučeno je izgraditi takozvani ovješeni tip mosta, konstrukcijski najpovoljniji za velike raspone između potpornih konstrukcija. Ovješeni most se ugrubo sastoji od stupova, greda s prometnicom, greda za ukrućivanje (tornjeva) na koje su pričvršćene kose zatege od čeličnih žica. Kose zatege su jednim krajem usidrene u gredu za ukrućivanje, a drugim krajem usidrene u grede s prometnicom. Postavljanjem kabela na taj način, svaki element mosta stvara protutežu i dovodi cijelu konstrukciju u ravnotežu.

Gradnja potpornih stupova ispod razine mora je jako zahtjevna i teška, a odabirom gradnje ovješenog tipa mosta omogućena je gradnja s manje potpornih stupova. Udaljenost koju most treba premostiti je približno 2.140 m u razini mora i 2.380 na razini nivelete. Duljina mosta od osi do osi upornjaka iznosi 2.404 m, a ukupna duljina mosta s upornjacima iznosi 2.404 m. Upornjaci su krajnji stupovi na koje se oslanja rasponska konstrukcija.

Na najdubljem dijelu, dubina mora približno iznosi 27 m. Lokacijski uvjetovano, most je podložan jakim vjetrovima s referentnom brzinom od 30 m/s (predzadnje mjesto prema Beaufortovoj ljestvici) na visini od 10 m. Navedena brzina vjetra se kategorizira kao jak orkanski vjetar, te time je uvjetovano da konstrukcija mosta bude lagana i prozračna kako bi pružala što manji otpor vjetru. Također, most je smješten u zoni čestih potresa, odnosno u zoni izuzetno visoke seizmičnosti, te je bilo važno napraviti konstrukciju koja će izdržati česte potrese.

most

Pelješki most spajanje zadnjeg dijela | foto: Vlada RH

Hibridna konstrukcija s pet glavnih raspona duljine 285 m

Ukupna visina svih šest čeličnih stupovi mosta je do 125 m, a razmak između njih je po 285 m. Konstrukcija mosta je uz minimalni utrošak materijala omogućila stabilnu, nosivu, trajnu i ekonomičnu gradnju uz minimalne troškove održavanja.

Most je zamišljen kao integralna hibridna konstrukcija s pet glavnih raspona duljine 285 m, a zavješna rasponska konstrukcija i centralno postavljeni armiranobetonski stupovi visoki 33 m su upeti u čelične stupove tako da je most u centralnom dijelu dužine dug 1.832 m, odnosno 76% ukupne duljine mosta.

Stupovi i integralna-okvirna konstrukcija bez ležajeva i dodatnih seizmičkih prigušivača osiguravaju mostu dodatnu stabilnost u slučaju potresa ili naleta jakog vjetra. Stupovi koji su u moru su duboko temeljeni na čeličnim stupovima promjera 2 m, debljine 55-125 m. Stupovi na razini mora su upeti u betonsku naglavnicu kako bi se osigurala potrebna nosivost i horizontalna krutost temelja. Upornjaci i tri stupa su temeljena u kompaktnoj stijeni. Duž planirane lokacije ispitano je temeljno tlo istražnim bušotinama, te dva stupa mosta su postavljena u glinenom tlu moru zbog nedostatka boljih opcija. Navedena dva armiranobetonska stupa su duboko temeljena na zabijenim čeličnim stupovima u kompaktnoj stijeni. Kompaktna stijena nalazi se na dubini do 80 m ispod morskog dna, što je rezultiralo temeljenjem na stupovima duljine do 125 m.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Pelješki most

Pelješki most spajanje zadnjeg dijela | foto: Vlada RH

Promet na mostu kroz dva kolnika i zaštita od vjetra

Ukupna širina platforme mosta iznosi 22,50 m. Promet na mostu će se odvijati na dva kolnika, te kolnici obuhvaćaju voznu traku širine 3,5 m, zaustavnu traku 2,5 m i dvije rubne trake širine 0,50 m. Razdjelni pojas će dijeliti dva kolnika, a bit će zaštićeni sigurnosnom ogradom u uvjetima jakog vjetra. Most ima i zaštitu od vjetra koja omogućuje normalno odvijanje prometa u svim vremenskim prilikama. Predviđena je i vanjska i unutarnja  čelična zaštitna ograda čija je svrha spriječiti iskliznuće vozila s kolnika ceste , odnosno prihvatiti i zadržati s kolnika skrenuta vozila. Sagrađena je i revizijska staza širine 0.75 m i zaštitna ograda od vjetra izvan rubnih zaštitnih ograda.

Potreban je izniman napor i veliko znanje da se izgradi konstrukcija tolikih razmjera koja je funkcionalna, tehnički i tehnološki napredna i ekonomski prihvatljiva zbog odabira tipa mosta s minimalnim utroškom materijala. Ako niste impresionirani navedenim informacijama, pokušajte napraviti funkcionalan most od Lego kockica i javite nam kako je prošlo.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako bi se trebao zvati most koji će spojiti teritorij Republike Hrvatske?

Copy link
Powered by Social Snap