Pretraga

U planu prva hrvatska skijaška dvorana: Sve spremno, samo nedostaje para

A- A+

Mrkopalj se nada realizaciji prve hrvatske skijaške dvorane. Staze duge 1,3 kilometara, dvorana bi se nalazila na dijelu postojećeg skijališta Čelimbaša. Od popratnih sadržaja u planu su staze za početnike, stijena za penjanje u ledu i vučnice na tanjure. Na vrhu skijališta izgradio bi se hotel, a sve bi koštalo skromnih 117 milijuna eura. Za realizaciju projekta sredstva i jesu najveći problem, jer se proračunom općine za ovu godinu ne može isfinancirati ni dvadesetina projekta. Ako bi se sredstva uspjela skupiti, ovaj korak bio bi od ogromnog značaja za općinu i okolicu, prije svega jer u okrugu od 700 kilometara ne postoji ništa slično.

Mrkopalj, projekcija prve skijaške dvorane | Foto: Općina Mrkopalj

U općini Mrkopalj sprema se nešto dosad neviđeno u Hrvatskoj. U planu je izgradnja prve hrvatske skijaške dvorane, a jučer je ovaj projekt predstavljen u Domu kulture Mrkopalj. Ako bude realiziran, imat će velik utjecaj na općinu, ali i na ostatak Gorskog kotara. Najveći problem osigurati je potrebna sredstva od 117 milijuna eura.

Jedina u okrugu 700 kilometara

Ova ideja razmatra se već nekoliko mjeseci, a iako je predstavljena njena realizacija nije garantirana. Upitno je hoće li se za ovaj mega-projekt uspjet osigurati potrebna sredstva. Da se izvede potrebna je značajna potpora od strane države, ali i od ostalih izvora. Kako bilo, značaj koji bi ovaj projekt donio cijelom području ogroman je. Pokretanjem cjelogodišnjeg turizma, potaknuo bi gospodarski razvoj općine i okolice.

Izdvojeni članak

Jahorina: Novi skijaški kompleks na mjestu olimpijskog ‘Igrišta’ iz 1984.

Iznimna prednost dvorane u tome je što nešto slično ne postoji u krugu od 700 kilometara pa se očekuje da bi se mnogi potencijalno radi skijanja odlučili doputovati baš u Mrkopalj. Kako je rečeno na predstavljanju projekta, dvorana bi imala stazu dužine 1,3 kilometara, četverosjedne žičare te visinsku razliku 210 metara od podnožja do vrha, piše novilist.hr.

Nalazila bi se na dijelu postojećeg skijališta Čelimbaša koje bi u ostalim dijelovima zadržalo funkciju. Pritom, uz skijašku stazu bio bi otvoren i niz drugih sadržaja, od staze za početnike, stijene za penjanje u ledu, vučnice s tanjurom i trake za početnike. Na samom vrhu Čelimbaša bio bi izgrađen i hotel, a sva potrebna ulaganja dosežu vrtoglavu cifru od 117 milijuna eura – 90 milijuna eura za dvoranu i 27 milijuna za hotel.

Najveći problem sredstva

O projektu se govorilo još krajem 2023. godine, kada je prikazan kao velika želja općine. No, tada je bilo spomenuto kako je projekt ostvariv samo ako dobije značaj i bude prepoznat kao ulog od nacionalnog interesa sa zajamčenim potporama države. Općinsko vijeće usvojilo krajem 2023. usvojilo je proračun za 2024. godinu vrijedan 4,5 milijuna eura, a tim proračunskim planom obuhvatili su i ostale aktualne turističko-razvojne projekte, prenio je radio.hrt.hr.

U općini se planira i nastavak infrastrukturnog uređenja Bijatlonskog centra Vrbovska poljana, rješavanja otvorenih imovinskih pitanja na skijalištu Čelimbaša, te za europske potpore kandidirana izgradnja hostela. Ipak, nijedan od navedenih projekta opsegom se ne približava izgradnji skijaške dvorane.

Savjete kako najbolje pripremiti dom za zimu i o čemu sve voditi računa pročitajte na poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap