Pretraga

Uskoro gotov dom za mlade bez skrbi, koji će biti i privremeni dom roditelja čija se djeca liječe u KBC-u

A- A+

U tijeku su radovi na realizaciji budućeg doma za štićenike Dječjeg doma Maestral Split, odnosno za mlade nakon navršene 21. godine života koji napuštaju sustav institucionalne skrbi, a taj objekt pod nazivom Četiri palme ujedno će biti i privremeni dom za roditelje bez prebivališta u gradu Splitu, čija se djeca liječe na Kliničkom-bolničkom centru Split. Riječ je o vrlo važnom projektu u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna kuna, a čak 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Dom Četiri palme bi trebao biti u funkciji do kraja ove godine.

Četiri palme

Budući dom za štićenike Dječjeg doma Maestral Split, koji će biti i privremeni dom za roditelje djece koja se liječe u KBC-u Split | foto: Grad Split

Dječji dom Maestral Split ustanova je socijalne skrbi koja se brine o djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi. Jednako tako ustanova pruža pomoć trudnicama ili roditelju s djecom do godine dana, potom biološkim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima, kao i djeci bez pratnje-stranim državljanima te djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi.

Glavni smještaj je osiguran upravo u Dječjem domu Maestral Split te u Podružnici Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, a osim smještaja omogućene su i usluge boravka, savjetovanja i pomaganja na sveukupno trinaest lokacija. Osim toga, trenutno je u realizaciji budući dom za štićenike Dječjeg doma Maestral Split, a objekt će ujedno biti i privremeni dom za roditelje djece koja se liječe na Kliničkom-bolničkom centru Split.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji trajektnog pristana koji će uvelike povećati kvalitetu života otočana

Projekt vrijedan 10 milijuna kuna

Nakon dugotrajnog rada na realizaciji projekta pod nazivom Četiri palme, koji je započeo još 2017. godine, 21. veljače 2020. godine ishođena je građevinska dozvola za rekonstrukciju postojeće zgrade u objekt socijalne namijene za punoljetne korisnike bez adekvatne roditeljske skrbi, prvenstveno za štićenike iz Doma Maestral Split, odnosno za mlade nakon 21. godine života. Također, objekt će po završetku biti i privremeni dom za roditelje bez prebivališta u gradu Splitu, čija se djeca liječe na Kliničkom-bolničkom centru Split.

Građevinski radovi na realizaciji budućeg doma Četiri palme trenutačno se odvijaju punom parom, a izvođač radova je tvrtka M-P-BETON d.o.o. iz Solina. Naime, radi se o projektu u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna kuna, a od tog iznosa čak 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o važnoj zajedničkoj suradnji gradske Službe za međunarodne i EU projekte, Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima, Upravnog odjela za prostorno planiranje, Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Razvojne agencije Split RaST te Dječjeg doma Maestral Split.

Četiri palme

Kako je izgledalo prvobitno stanje i kako bi budući dom Četiri palme trebao izgledati po završetku | foto: Grad Split

Tijek radova

Naime, trenutno stanje na gradilištu budućeg doma je u skladu s dinamičkim planom. Štoviše, nedavno je obavljena montaža cjelokupne PVC stolarije, u tijeku su radovi strojarskih instalacija, a montirana je i skela te će se po padu temperatura krenut sa završnom izradom fasade. Budući dom u Splitu za mlade nakon navršene 21. godine koji napuštaju sustav institucionalne skrbi, ujedno i privremeni dom za roditelje bez prebivališta u gradu Splitu, čija se djeca liječe na Kliničkom-bolničkom centru Split trebao bi biti završen na jesen, a u funkciji do kraja ove godine.

Tako će budući dom biti opremljen s šest garsonijera i jednim trosobnim stanom koji će biti namijenjeni bivšim štićenicima Dječjeg doma Maestral Split, a jedan deveterosobni stan s osam dvokrevetnih soba bit će namijenjen za roditelje/skrbnike teško oboljele djece bez prebivališta u gradu Splitu, čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u Kliničkom bolničkom centru Split.

Copy link
Powered by Social Snap