Pretraga

Završen internat za hrvatske studente u Pečuhu, u Collegium Croaticum uloženo 600 tisuća eura

A- A+

U Pečuhu je otvorena nova zgrada Hrvatskog internata ‘Collegium Croaticum’. Riječ je o investiciji u vrijednost od 600.000 eura koja je realizirana je uz potporu Državnog tajništva za odnose s vjerskim zajednicama i nacionalnim manjinama u Republici Mađarskoj.

internat za studente

internat za studente | foto: OBŽ

Moderna zgrada će služiti mladima koji se školuju kako bi ostvarili sve mogućnosti bitne za život i rad, a ima smještajni kapacitet za osam osoba u dvokrevetnim sobama. Projekt je realiziran s ciljem pružanja podrške hrvatskoj nacionalnoj manjini.

U zgradi se također nalaze Hrvatski pedagoški i metodički centar te ‘Collegium Croaticum’, a kako je istaknuto u sklopu svečanosti otvorenja, usklađeno djelovanje internata i usavršavanja rada učitelja koji rade na hrvatskom jeziku trebalo bi doprinijeti osnaživanju hrvatske nacionalne zajednice u Mađarskoj.

Izdvojeni članak

Split dobiva novi studentski dom: Imat će 600 ležajeva

Hrvatska državna samouprava (HDS), središnje izborno, političko i administrativno tijelo Hrvata u Mađarskoj, još je 2014. godine među svojim prioritetima zacrtala proširivanje institucionalnog zaleđa i izgradnje kulturne autonomije Hrvata u Mađarskoj. U skladu s time je 1. srpnja 2022. godine utemeljen Hrvatski internat ‘Collegium Croaticum’  na dvije lokacije – u Budimpešti i Pečuhu, odnosno u gradovima gdje studira najviše hrvatskih studenata.

Infromacije o novom svečilišnom kampusu na Borongaju potražite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap