Pretraga

Zbog prodaje zemljišta u Puli trese se vladajuća koalicija

A- A+

Na sjednici pulskog Gradskog vijeća s osam glasova za, četiri protiv, a ostali su bili suzdržani, odlučeno je da Grad Pula neće prodati nekoliko čestica gradskog zemljišta. Bio je to prijedlog gradonačelnika Filipa Zoričić koji je namjeravao prodati zemljište da se namaknu sredstva za 2022. godinu. Leđa su mu okrenuli koalicijski partneri iz Možemo.

Filip Zoričić, pulski gradonačelnik | Foto: grad Pula

Naime na sastanku vijeća predložilo se donošenje odluke o prihvatu ponude i sklapanju kupoprodajnih ugovora za nekretnine čija vrijednost prelazi iznos od milijun kuna. Jedna čestica sa stambenom namjenom nalazi se u Šijani. Druga je lokacija pored škole Šijana, dok su na trećoj čestici kupci suvlasnici. Toj se odluci odmah suprotstavila Možemovka Ana Fonović, te najavila da će oni glasati protiv, piše Glas Istre.

– Upravljanje gradskom imovinom je vrlo kompleksan proces i traži uključivanje različitih struka. Do sada je prostor bio prepušten samo komercijalnoj svrsi. Potrebna nam je strategija upravljanja gradskom imovinom, misija i vizija. Treba znati koliko imovine imamo, koliko ona vrijedi i kako ćemo je koristiti. U našem koalicijskom sporazumu obavezali smo se na sve to, te da ćemo donijeti zabranu prodaje bez strategije i urbanističkih planova. Iako bi Grad time kratkoročno dobio financijsku korist, to je dugoročno neispravno, rekla je Fonović.

Na to joj je Siniša Gordić (SDP) odgovorio da nečime treba plaćati obaveze iz proračuna. Nisu se, kaže, koalicijskim sporazumom obvezali da će odvesti Grad u propast. SDP-ovka Sanja Radolović dodala je da od Možemovaca nije zaprimila nikakav prijedlog, te pozvala Fonović da argumentira i obrazloži koje su joj čestice sporne i zašto.

– Moramo znati da ova prodaja nije loša namjera, već moramo podmiriti obaveze i troškove. Želimo jasnije i bolje upravljati našim bogatstvom, to je jasno. Molio bih za potporu da bi mogli normalno funkcionirati, rekao je Zoričić na kraju, na što je Fonović ostala pri odluci kako se Možemo protivi prodaji gradskog zemljišta dok god ne bude plana trošenja novca.

Izdvojeni članak

Opća bolnica Pula dobila uporabnu dozvolu za projekt od 800 milijuna kuna

‘To ćete platiti politički’

Noel Mirković iz Možemo je pojasnio kako misli da je potrebno u svakoj odluci jasno istaknuti za koje će se svrhe iskoristiti novac od prodaje zemljišta. Kaže kako su najavili da neće glasati za takvo nešto, jer ne znaju za što će se koristiti ta sredstva. Primjerice, Grad Rijeka jasno navodi gdje će se utrošiti novac od prodaje gradskog zemljišta.

– Nečime moramo pokrpati manjak iz proračuna. Možemovci, to ćete politički platiti, zaključio je Zoričić.

Copy link
Powered by Social Snap