Pretraga

Arhitektica o subvencijama: ‘Stanovanje je nepriuštivo, nadam se da nećemo u novi krug kreditiranja’

A- A+

EU je u ponedjeljak upozorio Hrvatsku da nam prijeti nekretninski balon jer su APN krediti povečali potražnju, a i dva potresa su imala veliki utjecaj na sektor u Hrvatskoj. Upozorenja EU tiču se brzog rasta cijena i moguće precijenjenosti nekretnina, razine i dinamike zaduženosti stanovništva, rasta stambenih kredita te znakova popuštanja standarda kreditiranja. Arhitektica Iva Marčetić iz Prava na grad kaže kako se stambena politika ne vodi na dobrobit građana.

Arhitektica Iva Marčetić | Foto: Screenshot, N1

Marčetić je podsjetila je i da je guverner Vujčić rekao da imamo poremećaj na tržištu, a politike samo pomažu taj rast cijena nekretnina. Smatra kako subvencije nisu dobre same po sebi, a još su gore zato što su jedine. Trebaju nam drugačije stambene politike, ne možemo imati samo jedan fokus.

– Mnogi su i u Saboru upozoravali da ne trebamo produživati politiku subvencija, ali ona se i dalje produžuje. Treba upozoriti da svaki novi ciklus subvencija nas obvezuje na pet do sedam godina novih davanja, koja su na neki način štetna. Trebamo imati stabilnije tržište najma, više ulaganja u izgradnju javnih stanova za najam, a ne za prodaju i približiti se europskom prosjeku nekih metropola u količini javno-stambenog fonda koji nam može osiguravati stabilnost cijene osiguranja, rekla je arhitektica Marčetić za N1.

Izdvojeni članak

EU objavila upozorenje o slomu tržišta nekretnina u Hrvatskoj, Možemo komentirali situaciju

 

‘Stanovanje je apsolutno nepriuštivo’

Navela je i kako imamo strašan problem s cijenom stanovanja i problemom siromaštva koje takva cijena prouzrokuje. Kaže kako je potrebno promijeniti politiku koja je dovela do situacije da je stanovanje apsolutno nepriuštivo. Smatra da je tu potreban europski zaokret jer tog problema nisu lišene ni druge države EU.

– Sluha za promjene među vladajućima zasad nema. Iskreno se nadam da nećemo krenuti u novi krug subvencija kredita, poručila je i dodala da je Zakon o najmu stana pisan 1996., podstanari su nezaštićeni, a u zadnjih 30 godina nije ni bilo sluha da se ta situacija normira, rekla je za N1.

Izdvojeni članak

Horvat najavljuje: Ministarstvo planira produljiti rok u kojem zaštićeni najmoprimci moraju napustiti stanove 

Copy link
Powered by Social Snap