Pretraga

Horvat najavljuje: Ministarstvo planira produljiti rok u kojem zaštićeni najmoprimci moraju napustiti stanove 

A- A+

Prema najavama ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata planira se produljenje roka u kojem zaštićeni najmoprimci moraju napustiti stanove. No, to nije jedina odluka Ministarstva kojom se pokušava riješiti ovaj dugogodišnji stambeni problem.

zaštićeni najmoprimci

Zaštićeni najmoprimci – prosvjed, ilustracija | foto: Unsplash

Prema najavama ministra Horvata planira se i mijenjanje cijena najamnine koje će iz netržišnih prijeći u tržišne.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine krenulo je s planom osmišljavanja rješenja za bolje zbrinjavanje stanara u odnosu na Zakon o najmu kojeg je prošle godine srušio Ustavni sud. Prema najavama ministra Horvata osim produljenja roka u kojem zaštićeni najmoprimci moraju izaći iz stanova planira se i subvencioniranje kupnje POS-ovih stanova za njihovo preseljenje.

Prema drugom planu Ministarstva predviđa se subvencioniranje 50 posto najma stanova.

Dva plana Ministarstva

Prema trenutnim najavama iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u vidu su dva načina rješavanja problema zaštićenih najmoprimaca.

Prema prvom planu država bi trebala subvencionirati kupnju stanova društveno poticane stanogradnje, a u koje bi preselili stanari kojima je država oduzela stanarsko pravo, s 50 posto.

Drugi plan je da onima koji će morati napustiti stanove i unajmiti nove država također izlazi u susret s financiranjem 50 posto najma i to prema istom principu prema kojem trenutno subvencionira one čiji su domovi stradali u potresu.

 

Izdvojeni članak

Zbog odluke o zaštićenim najmoprimcima Hrvatskoj prijeti više od milijarde i pol kuna gubitaka

Navedeni planovi rezultat su sastanaka održanih s predstavnicima udruga vlasnika i udruga stanara koji tvrde da još uvijek ništa nije ‘stavljeno na papir’. Kako navode iz Jutarnjeg lista, rastali su se s obećanjem ministra Horvata da će uskoro formirati radnu skupinu koja će biti uključena u novi pokušaj traženja pravde između vlasnika stanova i najmoprimaca, a koja će preživjeti test Ustavnog suda.

– Horvat ima puno bolji pristup od Predraga Štromara, bolje vlada materijom i ostavlja dojam da se zalaže za pravično rješenje, otkriva za Jutarnji list jedan od predstavnika stanara.

Prema odluci Ustavnog suda država nije ispunila svoju pozitivnu obvezu u rješavanju odnosa vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca pa ukida članak 6. kojim se definira da s danom stupanja na snagu Zakona prestaje pravo najmoprimca na zaštićenu najamninu i druga prava ako on, njegov životni partner ili član obiteljskog domaćinstva ima u vlasništvu useljiv stan ili kuću za stanovanje.

Izdvojeni članak

Ustavni sud donio važno rješenje: Odbačeni su prijedlozi o preispitivanju Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina

No, predstavnici vlasnika nisu optimistični, a u novi Zakon ne polažu velike nade, jer, kako navode, da dođu u posjed vlasništva morat će čekati pet godina. Ništa drugačije ne gledaju ni na subvencije.

– One će, navodno, iznositi oko 700 eura po kvadratu, ali meni se čini da je to pucanj u prazno jer tko je htio kupiti nekretninu, već ju je kupio, a ostali, uglavnom starija populacija, neće imati uvjete u banci, zaključuju za Jutarnji list.

Horvat najavljuje: Ministarstvo planira produljiti rok u kojem zaštićeni najmoprimci moraju napustiti stanove 
Share via
Copy link
Powered by Social Snap