Pretraga

Ustavni sud donio važno rješenje: Odbačeni su prijedlozi o preispitivanju Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina

A- A+

Ustavni sud Republike Hrvatske krajem prošloga tjedna objavio je svoje Rješenje kojim se ne prihvaćaju prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o procijeni vrijednosti nekretnina. Sud je, naime, utvrdio da nema osnove za pokretanje takvog postupka.

ustavni sud

Ustavni sud, ilustracija | foto: Unsplash

Prijedloge za pokretanje postupka podnijela je grupa odvjetnika i Hrvatsko društvo vještaka i procjenitelja.

Ustavni sud Republike Hrvatske 18. lipnja objavio je svoje Rješenje prema kojem se ne prihvaćaju prijedlozi za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina s Ustavom. Takvom odlukom Ustavni sud je dao pravo za punu primjenu Zakona kao i potvrdu teze da se njime sustavno uređuju pitanja procjene vrijednosti nekretnina.

Zakonom se, smatraju, doprinosi i pravnoj sigurnosti za investitore i vlasnike nekretnina, kao i ujednačenost procjena vrijednosti nekretnina u sudskim postupcima i postupcima izvlaštenja.

Nema osnove za pokretanje postupka

Rješenjem Ustavnog suda utvrđuje se da:

  • nema osnove za pokretanje postupka protiv Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina te
  • da se Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina primjenjuje i na postupke koji su u tijeku, to jest na ranije započete postupke izvlaštenja.

U primjeni Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina od njegova donošenja 2015. godine do danas Zakon je opravdao svoju višestruku korist za državu i njene građane, a njegov je učinak, smatraju, odvraćajući, korigirajući i uz povećanje pravne sigurnosti.

– Radom samo visokog procjeniteljskog povjerenstva do danas je ispravljeno procjembenih elaborata u apsolutnom iznosu od 1,9 milijarde kuna, navode te dodaju da se sustav za procjene vrijednosti nekretnina kontinuirano nadograđuje kako bi za procjenitelje i druge olaštene osobe bio što kvalitetniji, a sve s ciljem da procjene vrijednosti nekretnina budu što kvalitetnije.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Ustavni sud donio važno rješenje: Odbačeni su prijedlozi o preispitivanju Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap