Pretraga

Bačić: Država ulazi u model gradnje stanova za iznajmljivanje uz povoljnu najamninu

A- A+

Dok je gradnja stanova za najam u zapadno europskim zemljama standardni model osiguravanja stambenih kvadrata za mlade, to u Hrvatskoj nije slučaj. Oni koji stanove nisu naslijedili ili ih ne mogu kupiti, teško nalaze dom. Iz Vlade stiže najava koja bi ovu situaciju trebala okrenuti. Država planira graditi stambene zgrade za najam prema modelu koji će biti definiran Nacionalnim planom stambene politike do 2030. Valja podsjetiti da je cijena nekretnina eksplodirala kada se država uključila s ‘pomoći’ oko APN kredita.

useljavanje u novi dom

useljavanje u novi dom | foto: Freepik

S obzirom na kronični nedostatak stanova za najam u svim većim hrvatskim gradova sve su glasnije priče o nužnosti gradnje stambenih zgrada za najam, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Upravo projekt tog tipa planira realizirati država u sklopu strategije stambenog zbrinjavanja mladih, najavio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić.

Mladima lakše do stanova

Bačić je izjavio je da će vlada pomoći mladim ljudima koji žele riješiti stambeno pitanje kupnjom ili iznajmljivanjem stana najavivši kako država ulazi u model gradnje stanova za iznajmljivanje uz povoljnu najamninu. Najavio je da će kroz Nacionalni plan stambene politike definirati način stanogradnje i rješavanja stambenih pitanja kako bi mogli različitim mjerama subvencioniranja olakšati pristup kupnji stanova ili plaćanju najamnine, piše index.hr.

Također, rečeno je i kako u Vladi razmišljaju o tome da bi s jedinicama lokalne samouprave, po principu sličnom modelu POS-a, gradili zgrade koje bi prioritetno bile okrenute iznajmljivanju stanova. No, za taj potez najprije treba donijeti već spomenuti Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine, te izmijeniti zakone o subvencioniranim stambenim kreditima i o POS-u.

Izdvojeni članak

Priuštivi najam u Zagrebu i na Jadranu utopija, ponuda stanova sve manja, cijene divljaju

Proširenje POS modela

Nacionalni plan stambene politike do 2030. upravo je u izradi, a njime se analizira utjecaj postojećih modela rješavanja stambenog pitanja. Prioritetna su dva modela. Prvi je na snazi 21 godinu i podrazumijeva kupnju stanova kroz Program poticane stanogradnje (POS), a drugi se provodi temeljem Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. U ovome kontekstu napominje se kako je u 21 godinu kroz POS je prodano približno 9.000 stanova, a kroz model subvencioniranih stambenih kredita njih 37.000.

Bačić kaže kako razmišljaju o nastavku primjene oba modela, pri čemu bi se nastavila izgradnja POS-ovih stanova za prodaju te krenulo u izgradnju zgrada u kojima bi bio omogućen povoljniji najam stanova. Također je odbacio tvrdnje da je država subvencioniranjem stambenih kredita dodatno poticala rast nekretnina.

Pogledajte ovdje kakva se zgrada za najam gradi u srcu Berlina.

Copy link
Powered by Social Snap