Pretraga

U srcu Berlina projekt socijalne stanogradnje, gradi se 70 stanova za lezbijsku i queer populaciju

A- A+

Državna građevinska tvrtka WBM u središtu Berlina gradit će zgradu namijenjenu pripadnicama lezbijske i queer populacije. U projektiranju objekta su sudjelovali budući stanari koji će ovdje živjeti u 70 jedinica, u uvjetima povlaštenog najma.

socijalna stanogradnja Berlin

socijalna stanogradnja Berlin | vizualizacija: WBM

Njemačka kompanija Wohnungsbaugesellschaft Berlin-Mitte (WBM) najavila je projekat izgradnje objekta socijalnog stanovanja i doma za starije osobe pripadnike lezbijske i queer populacije. Riječ je o zgradi koja će sadržavati 70 stanova i queer kulturni centar.

Projekat je kreiran u suradnji s inicijativom ‘Rad und Tat gGmbH’, a osnovno arhitektonsko oblikovanje zgrade potpisuje tvrtka Galandi Schirmer Architekten & Ingenieure. Objekt će biti izgrađen na top lokaciji njemačke metropole, na zemljištu u blizini Aleksanderplaca. Posebna zanimljivost je da su u stvaranje koncepta zgrade sudjelovali i njeni budući stanari.

Izdvojeni članak

Stanarine u Njemačkoj ponovno narasle: U Berlinu su se cijene udvostručile u 10 godina

Stanovi će se iznajmljivati i svi su namijenjeni za smještaj po pristupačnim cijenama, pa će tako budući stanari plaćati sniženu stopu najma u iznosu od 6,90 eura po kvadratu. Zgrada će također imati pet jedinica prilagođenih za invalidska kolica i pet zajedničkih jedinica unutar kojih će moći stanovati osobe kojima je potrebna njega. Ovaj koncept autori objašnjavaju izraženom potrebom da se lezbijkama i queer osobama omogući sigurno okruženje u starosti.

Juta Brambah, generalna direktorka Rad und Tat gGmbH, objasnila je u priopćenju za javnost kako se svim odrednicama projekta nastoji normalizirati postojanje queer osoba, te povećati njihova vidljivost. Kao i da je riječ o pionirskom projektu za Europu koji treba ukazati ljudima koliko različitost može biti korisna.

Inače, WBM je podružnica veće WBM grupe i jedna je od šest berlinskih državnih građevinskih kompanija. Uz to, ima najveći udio u obimu stanova za iznajmljivanje u oblasti Berlin-Mitte.

U Njemačkoj sve je veća pomama za stambenim kvadratima, zašto pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap