Pretraga

Njemačka treba 400 tisuća novih stanova godišnje, ali nema ih tko graditi

A- A+

Njemačka Vlada ne može ispuniti potražnju za novim stanovima. Lani ih je izgrađeno približno 295 tisuća, što predstavlja četvrtinu manje u odnosu na planirano. Razlozi su manjak radne snage i rast cijena građevinskog materijala.

Frankfurt

Frankfurt | foto: Freepik

U Njemačkoj je bitno usporena gradnja novih stambenih jedinica. Iz tamošnjeg državnog ured za statistiku Destatis izvještavaju kako je u 2022. godini izgrađeno samo 295 tisuća novih stanova u odnosu na 400 tisuća planiranih. Ističe se da situacija na građevinskom tržištu nije bila ovako loša ni u pandemijskoj 2020. godini kada je evidentirano 306.400 novoizgrađenih stanova.

Još je gora vijest kako se ne nazire rješenje ovoga problema obzirom na procjenu da u 2023. godini broj novih stanova neće prijeći 250 tisuća što je daleko od planova njemačke Vlade. Kao i da se kroz 2023. godinu uvelike smanjio broj izdanih građevinskih dozvola u odnosu na 2022. godinu, što znači da će se negativan trend izgradnje novih stanova preliti na 2024. godinu. Procjenjuje se kako će manjak stanova najveći negativan udar imati u najnaseljenijim područjima zemlje.

Izdvojeni članak

Pilot-projekt dekarbonizacije: Gradski stanovi u Beču postaju energetski učinkoviti bez plina

Kao razlog za drastičan pad broja investicija u novogradnji višestambenih jedinica ističe se oklijevanje građevinskih poduzetnika s projektima i otkazivanje istih u uvjetima naglog rasta kamatnih stopa i visokih cijena gradnje. Kao i da su mnogi građevinski projekti zaustavljeni zbog manjka kvalificiranih radnika i uskih grla u opskrbi građevinskim materijalom.

Njemački statistički ured za manjak broja novoizgrađenih stanova krivi i pandemiju čiji se utjecaj na građevinski sektor još uvijek ne može zanemariti. Naime, objašnjavaju, zbog pandemije koronavirusa koja je poremetila globalne opskrbne lance, razdoblje od izdavanja dozvole do završetka projekta produljilo se u prosjeku za oko dva mjeseca.

Kako se u Hrvatskoj rješava problem manjka priuštivih stanova pročititajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap