Pretraga

Njemačka planira potrošiti 45 milijardi eura na izgradnju 400.000 novih stanova godišnje

A- A+

Njemačka vlada je u svom koalicijskom ugovoru naznačila da će godišnje graditi 400.000 novih stanova, od čega bi 100.000 bilo u sektoru socijalne stanogradnje. Trenutno se godišnje gradi oko 200 do 230 tisuća stanova. Iako je stanogradnja u posljednje vrijeme usporena zbog povišenih kamata, poskupljenja građevinskog materijala i nedostatka radne snage, njemački kancelar Olaf Scholz najavio je više sredstava za stanogradnju. Uz sve programe poticaja stanogradnje, do 2027. godine doći će do svote od preko 45 milijardi eura.

Olaf Scholz

Olaf Scholz | Foto: KenGen Kenya screenshot

Kancelar je rekao kako je podizanje kamata Europske središnje banke bio ispravan potez, ali da je loše što to izrazito pogađa građevinsku branšu te je najavio pomoć države. Predstavnici građevinske industrije izrazili su optimizam nakon sastanka u uredu kancelara.

– U Njemačkoj moramo graditi više stanove koji su plativi, a to znači da se aktivnost u sektoru stanogradnje mora osjetno pojačati, izjavio je kancelar Scholz.

Ministrica gradnje Klara Geywitz (SPD) smatra da će olakšavanjem uvjeta u stanogradnji ostvariti cilj povećanja broja novih stanova te da će ranije predstavljeni plan za poticanje stanogradnje u 14 točaka pokazati dobre rezultate. Paket mjera, među ostalim, predviđa porezne olakšice pri gradnji stanova i snižavanje standarda za energetsku održivost, prenosi Index.hr.

Iz Savezne udruge poduzeća u sektoru stanogradnje generalno su zadovoljni, ali poručili su da mnogo toga još treba biti učinjeno, posebice u uklanjanju nepotrebnih propisa na općinskoj razini koji poskupljuju i otežavaju stanogradnju. O poskupljenju građevinskog materijala i manjku radne snage zbog čega se ne grade stanovi, pisali smo ranije.

Izdvojeni članak

Njemačka treba 400 tisuća novih stanova godišnje, ali nema ih tko graditi

Njemačka već godinama pati od pomanjkanja stanova, posebice u većim gradovima. U Münchenu je prosječna cijena kvadratnog metra stana za unajmljivanje porasla na 22 eura bez režija. Manjak stambenog prostora je postao problem i za tvrtke koje žele privući visokokvalificirane stručnjake za koje je u gradovima poput Münchena ili Frankfurta postalo teško doći do stana. Neki od projekata socijalne stanogradnje u Berlinu izlaze iz standardnih okvira. Pogledajte o čemu se radi.

Izdvojeni članak

U srcu Berlina projekt socijalne stanogradnje, gradi se 70 stanova za lezbijsku i queer populaciju

Prema izvještajima iz kolovoza, novogradnja je u Njemačkoj tijekom prve polovine godine pala za 47 posto u usporedbi s prosjekom zadnje dvije godine, a potražnja za novim građevinskim dozvolama se spustila za 27 posto tijekom prvih pet mjeseci. Cijene stanova također su pale u prvom tromjesečju, najviše otkako je njemački ured za statistiku počeo voditi podatke, za 6.8 posto u odnosu na godinu ranije.

Paralelno, najveća njemačka grupacija za nekretnine Vonovia zabilježila je više milijardi eura gubitaka i otpisa, a potražnja za građevinskim radnicima stagnira, što je posljednji u nizu znakova problema u sektoru. Ističe da, iako su problemi u sektoru nekretnina prisutni i u SAD-u i u Švedskoj, u Njemačkoj oni imaju veću težinu s obzirom na to da ova zemlja predstavlja najveće europsko gospodarstvo i najveće tržište ulaganja u nekretnine na kontinentu.

Copy link
Powered by Social Snap