Pretraga

Stanarine u Njemačkoj ponovno narasle: U Berlinu su se cijene udvostručile u 10 godina

A- A+

Stanarine u Njemačkoj nastavljaju rasti pojačanom brzinom, što je pogotovo vidljivo u istočnim dijelovima Njemačke i Berlinu, glavnom gradu. Priopćio je to Institut za njemačko gospodarstvo (IW), koji je rekao kako su u trećem tromjesečju stanarine na razini čitave zemlje porasle za 5,8 posto u usporedbi s prošlogodišnjim podacima.

stambena zgrada | izvor: unsplash

Novi pojačani porast cijena stanarina povezuje se s porastom kamata i inflacije, zbog čega mnogi odustaju od potencijalne kupovine vlastite nekretnine i okreću se iznajmljivanju stanova. Pritisak na tržištu je povećan i zbog dolaska izbjeglica iz Ukrajine, koje uglavnom dolaze u veće gradove.

Michael Voigtländer, stručnjak za nekretnine, rekao je kako pojačana potražnja utječe i na povišenje cijena te da se dinamika pojačava. Najmanji porast cijena je zabilježen tamo gdje su cijene već dosegle granice kupovne moći građana – kao što je slučaj u gradovima poput Münchena, Frankfurta i Kölna s okolicom.

Izdvojeni članak

Tisuće na ulicama Berlina zbog visokih cijena stanova: ‘Ljudi će biti sve siromašniji’

Najveći porast s druge strane je vidljiv u regijama u kojima je do sada bilo moguće pronaći relativno povoljni stambeni prostor – u saveznoj pokrajini Brandenburg (porast cijena 9.1 posto) i MecklenburgPrednje Pomorje (10.3 posto). Do porasta je došlo i u glavnom gradu Berlinu, gdje su stanarine porasle u ovom tromjesečju za 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Cijena stanarina u Berlinu se u posljednjih 10 godina udvostručila – za kvadratni metar se u prosjeku mora izdvojiti 12 eura stanarine.

Copy link
Powered by Social Snap