Pretraga

Demografski boom: U istarskoj općini dodjeljuju parcele za kunu, uskoro novi natječaj

A- A+

Općina Bale u Istri postavila je dobar primjer za druge općine svojom demografskom politikom i čini se kako drugi kreću njihovim stopama. Bale bilježe oko 4 posto više stanovnika, a neki od razloga za to su zasigurno besplatne jaslice i vrtić, marenda za osnovnoškolce, radne bilježnice, produženi boravak i stipendiranje studenata. Uz to, proveli su natječaj za dodjelu parcela za kunu za mlade obitelji, a kuće su već u izgradnji.

Bale | Foto: Općinska Uprava Bale-Valle, FB

Načelnik općine Bale, Edi Pastrovicchio za Novu TV je rekao kako se na natječaj za parcele po kunu javilo 13 mladih obitelji, međutim, kaže, spremaju novu zonu za novi natječaj. Većina onih koji su se javili su iz Bala, ali 30 posto ih je stiglo izvana.

Objasnio je kako su prije deset godina počeli s paketom mjera za demografsku obnovu, pa tako primjerice obitelji dobivaju deset tisuća kuna za svaku novorođenu bebu, jaslice i vrtić za svu djecu su besplatni, od ove godine besplatna je i marenda za osnovnoškolce, kao i radne bilježnice te produženi boravak. Srednjoškolcima se sufinanciraju putni troškovi, a svi studenti imaju stipendije od 800, odnosno tisuću kuna.

S 15 na 62 djece u vrtiću

Načelnik kaže kako se u njegovih 18 godina vođenja grada broj djece povećao sa 15 na 62, koliko ih je trenutno u vrtiću. Parcele za gradnju obiteljskih kuća se dodjeljuju u sklopu Projekta prava gradnje za mlade obitelji .

– To su sigurno mjere koje doprinose da ljudi ostaju u mjestu i da se dosele novi i vjerujem da je to projekt koji se može kopirati na nivou cijele države – normalno, ako ima novaca za to, zaključio je Pastrovicchio.

Marko Srećec sa ženom i dvoje djece preselio je iz Rovinja u Bale, kako bi riješio stambeno pitanje. U njihovom novom i mladom kvartu je sada dvadesetak obitelji, a dio je u izgradnji kuća pa žive ‘kao jedna obitelj’, piše dnevnik.hr

Bale | Foto: Općina Bale – Valle

Žminj će nuditi parcele po dva modela, a priliku za doseljenje imat će i stanovnici izvana

Općina Žminj će pokušati slično. Mladim obiteljima će ponuditi tridesetak parcela po dva modela. Željko Plavčić, načelnik općine Žminj pojasnio je kako će jedan model biti pravo ostvarivanja prava gradnje na maksimalno 50 godina, dok je drugi model kupnja za jednu trećinu tržišne vrijednosti. Nekoliko parcela bit će rezervirano za deficitarna zanimanja. Plavčić najavljuje da će se to odnositi i na one koji nisu s područja općine.

Popis stanovništva u Istarskoj županiji pokazao je ukupno pad broja stanovnika dok se Općina Bale nalazi u pozitivnim brojkama, te je među osam općina u Istri gdje je zabilježen rast broja stanovnika. Općina Bale bilježi porast od gotovo 4% prema zadnjem popisu stanovništva. Naime prema objavljenim rezultatima Državnog zavoda za statistiku Općina Bale ima 1168 stanovnika.

Za još pozitivnih vijesti možete kliknuti na sljedeći članak:

Izdvojeni članak

Nije sve tako crno: U općini Klana raste broj novorođene djece, a ni Vinkovci ne zaostaju

 

 

Copy link
Powered by Social Snap